Een koekenpan is een lage pan met een platte bodem en een lange steel en mag niet ontbreken in je keuken. Een koekenpan wordt gebruikt om onder andere groente, vlees en vis te bakken. Koekenpannen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en zijn geschikt voor verschillende warmtebronnen, zoals gas en inductie.
De voornaamste reden om een nieuwe koekenpan te kopen is dat de oude koekenpan te snel aanbakt. Daarom hebben wij in onze test onderzocht wat de beste koekenpannen zijn en welke het minst snel aanbakt.
Het is belangrijk om een koekenpan te kopen met een goede antiaanbak(laag), die goed, snel en gelijkmatig verwarmt en die makkelijk schoon te maken is.
Beste koekenpan overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs | |
Meest luxueuze keuze | Check Prijs | |
Beste ijzeren koekenpan | Check Prijs | |
Beste inductie koekenpan | Check Prijs | |
Beste keramische keuze | Check Prijs | |
Meest stijlvolle koekenpan | Check Prijs | |
Beste goedkope keuze | Check Prijs |
De 7 beste koekenpannen onderzocht
Tefal Hard Koekenpan
Dit is een kwalitatieve allround koekenpan met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De pan verwarmt en bakt goed, heeft een goede antiaanbaklaag en is vrij van schadelijke stoffen. Ook is het een gezonde keuze, omdat je kunt bakken zonder boter of olie. Door de vele pluspunten krijgt deze pan bovengemiddeld veel positieve reviews. Een ander pluspunt: hij is geschikt voor alle warmtebronnen, ook de oven.
- Gaat jaren mee
- Kwalitatieve antiaanbaklaag
- Gezonde keuze: bakken zonder olie of boter
- Geschikt voor gas, elektrisch, keramisch en inductie
- Indicator van de ideale baktemperatuur (de rode stip)
- Verkrijgbaar in drie maten
- Werkt niet op sommige inductieplaten
- Bij sommige consumenten blijft de bodem niet vlak
- Niet zo krasvast als in de omschrijving
Demeyere Proline Koekenpan
Dit is een stevige roestvrijstalen koekenpan (RVS koekenpan). Roestvrijstalen koekenpannen zijn geschikt om op hoge temperatuur te bakken en worden gebruikt om vlees en vis te bakken. Je vlees of vis wordt heerlijk dichtgeschroeid en krijgt een krokant laagje. De hoge kwaliteit wordt bevestigd in de reviews. Deze pan is van hoge kwaliteit en is de duurzaamste keuze.
- Beste kwaliteit
- Gaat jaren mee
- Beste voor vlees bakken
- Handvat blijft koel
- Makkelijk schoon te maken (ook geschikt voor de vaatwasser)
- Geschikt voor alle warmtebronnen (ook inductie)
- Verkrijgbaar in drie maten
- Minder geschikt voor het bakken van eieren en aardappelen
- Duurt even voor de pan op temperatuur is
- Duur
DeBuyer Mineral Koekenpan
Dit is een kwalitatieve ijzeren koekenpan met een goede prijs. Deze pan lijkt op onze meest luxe keuze, maar is wel een slag minder. Hij is ook gemaakt van roestvrijstaal en ook vooral geschikt om vlees en vis te bakken. De pan bakt niet snel aan en je hebt er gegarandeerd jaren plezier van. Let wel op: de pan wordt donkerder naarmate je hem vaker gebruikt. Dit is normaal en goed voor de bakprestaties.
- Gaat jaren mee
- Beste voor vlees bakken
- Makkelijk schoon te maken
- Geschikt voor alle warmtebronnen (ook inductie)
- Ook geschikt voor in de oven
- Vrij van schadelijke stoffen
- Verkrijgbaar in zeven maten
- Minder geschikt voor het bakken van eieren en aardappelen
- Duurt even voor de pan op temperatuur is
- Weegt zwaarder dan gemiddeld
Westinghouse Koekenpan
Dit is een speciale ovenbestendige inductie koekenpan. Deze pan is multifunctioneel en van hoge kwaliteit. We hebben gelezen dat deze pan zeer goed bakt, niet aanbakt en dat hij een stevig handvat heeft. Volgens sommige consumenten is het de beste pan die ze ooit hebben gehad. Geschikt voor alle warmtebronnen (gas, elektrisch, keramisch, inductie en oven) en voor koken, bakken braden, grillen, wokken en stomen.
- Meest complete koekenpan
- Lichter dan gemiddeld
- Makkelijkst schoon te maken
- Vaatwasserbestendig
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Bakt niet aan
- De kleur
- Alleen verkrijgbaar in één maat
- Duurt even voor de pan op temperatuur is
BK Ceramic Koekenpan
Dit is een keramische koekenpan met een goede antiaanbaklaag. Deze pan is geschikt voor bakken, grillen en braden en scoort goed in de reviews. Deze multifunctionele koekenpan warmt snel op en bak goed. Het mooie van deze pan is dat hij alles heeft. Hij ligt ook nog goed in de hand en is licht van gewicht. Geschikt voor alle warmtebronnen.
- Bakt niet aan
- Vaatwasserbestendig
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Ook geschikt voor een inductiekookplaat
- Lichter dan gemiddeld
- Verkrijgbaar in vijf maten
- Ovenbestendig
- Minder duurzaam dan ijzeren pannen
- Koekt bij sommige consumenten toch aan
Westinghouse Koekenpan Inductie
Dit is een mooie en kwalitatieve inductie koekenpan. Deze pan heeft een stijlvol ontwerp en een hittebestendig houten handvat (wordt niet snel heet tijdens het koken) Ook de antiaanbaklaag is van goede kwaliteit. Deze pan warmt snel op en is ideaal voor het bakken van vlees, groente of vis. Geschikt voor alle warmtebronnen.
- Gaat jaren mee
- Vaatwasserbestendig
- Krasbestendig
- Gezonde keuze: weinig olie of boter nodig
- Makkelijk schoon te maken
- Bakt niet aan
- Niet geschikt voor alle inductieplaten
- Niet geschikt voor de oven
Haute Keramische Koekenpan
Voor wie niet veel te besteden heeft is dit een uitstekende keuze. Deze pan kost niet veel, maar je koopt wel een degelijke koekenpan. Deze pan heeft een keramische (duurzame) antiaanbaklaag en is vrij van schadelijke stoffen. Ook is hij krasbestendig en geschikt voor inductieplaten. Ideaal voor het bakken van een eitje, vis of vlees.
- Bakt goed
- Lange levensduur
- Beste prijs-kwaliteitverhouding
- Geschikt voor alle warmtebronnen
- Multifunctioneel
- Aan de kleine kant (20 centimeter)
- Grotere variant is een stuk duurder
[wpdatatable id=14]
Waarom je ons kunt vertrouwen
We bevelen alleen producten aan die uitgebreid geanalyseerd en getest zijn. We doen grondig onderzoek en doorspitten soms wel honderden reviews.
Bij onze zoektocht naar de beste koekenpan hebben we vooral gelet op de algehele kwaliteit van de pan en antiaanbaklaag. Om alles te weten over koekenpannen stellen we ook vragen, zoals: “Welke soorten koekenpannen zijn er en wat zijn de voordelen?”, “Welke pan bakt het minst snel aan?”, “Waar moet een goede koekenpan aan voldoen?” en “Wat is het verschil tussen een keramische koekenpan en andere koekenpannen?”.
Deze vragen gebruiken we om beoordelingscriteria op te stellen. Vervolgens kiezen we producten en vergelijken we ze met elkaar. De producten die het best uit de test komen verdienen vervolgens een plek in onze top 7. Om zeker te weten dat een product goed is lezen we de reviews. In totaal hebben we meer dan 300 reviews gelezen en 20 producten vergeleken.
Waar moet je op letten wanneer je een nieuwe koekenpan gaat kopen?
- De maat: Koekenpannen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De meeste mensen hebben een grote en een kleine koekenpan in huis. Een kleine koekenpan is bijvoorbeeld ideaal voor het bakken van eieren of hamburgers.
- Antiaanbaklaag: De antiaanbaklaag van de pan is het belangrijkste waar je op moet letten. Een pan die aanbakt is de grootste ergernis. Je eten blijft plakken en je hebt ook nog eens extra schoonmaakwerk. We onderscheiden twee soorten antiaanbaklagen: een keramische antiaanbaklaag en een standaard antiaanbaklaag.
Een keramische antiaanbaklaag is de beste optie. Deze gaat langer mee en werkt beter. Alle pannen op deze pagina bakken niet snel aan en hebben een goede antiaanbaklaag. - Warmtebron: Wanneer je nieuwe koekenpannen gaat kopen moet je rekening houden met de warmtebron waarop je kookt. Vooral wanneer je op een inductiekookplaat kookt. Elke koekenpan is geschikt voor gas en een keramische of elektrische kookplaat. Heb je een inductiekookplaat, dan moet je een inductie koekenpan kopen.
Wil je de pan ook in de oven gebruiken? Koop dan een ovenbestendige koekenpan. - Materiaal: Koekenpannen worden gemaakt van verschillende materialen, met ieder eigen voor- en nadelen. De populairste pannen zijn aluminium koekenpannen, gietijzeren koekenpannen en roestvrij stalen koekenpannen. Hieronder lees je meer over de voordelen per soort koekenpan.
- Vaatwasserbestendig: Niet alle koekenpannen zijn vaatwasser bestendig. Vind je dit belangrijk, koop dan een vaatwasserbestendige koekenpan.
De soorten koekenpannen
- RVS koekenpan: RVS is een afkorting van roestvrijstaal. Een roestvrijstalen pan is ideaal om op hoge temperaturen te bakken. Dit is ideaal voor het bakken van bijvoorbeeld een steak. RVS koekenpannen zijn over het algemeen iets minder veelzijdig en bakken wat sneller aan bij het bakken van een eitje.
- Gietijzeren koekenpan: Een gietijzeren koekenpan is een kwalitatieve keuze en is veelzijdig in gebruik. Gietijzeren pannen houden goed warmte vast en zijn geschikt om te grillen, stoven en braden. Ook verdelen ze goede de warmte.
- Keramische koekenpan: Een keramische koekenpan is een metalen pan met een keramische antiaanbaklaag. Keramische pannen kunnen beter hitte verdragen en zijn duurzamer dan normale koekenpannen. Keramische koekenpannen zijn geschikt voor gas, elektrische kookplaten, keramisch en inductie.
- Inductie koekenpan: Een inductie koekenpan is gemaakt van magnetisch materiaal, zoals gietijzer of magnetisch roestvrij staal. Heb je een inductiekookplaat, gebruik dan alleen een koekenpan waar in de beschrijving staat dat die geschikt is voor inductie. De meeste inductie koekenpannen zijn ook geschikt voor gas en elektrisch koken.
- Aluminium koekenpan: De meeste keramische koekenpannen zijn gemaakt van aluminium. Aluminium pannen zijn het lichtst en veelzijdigst van allemaal. Geschikt voor bakken, braden, grillen etc. Ze gaan over het algemeen wel wat minder langer mee dan bijvoorbeeld een RVS koekenpan of gietijzeren koekenpan.
- PFAS-vrije koekenpan: PFAS-vrije koekenpannen zijn pannen met een “gezonde” antiaanbaklaag. PFAS is schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Een PFAS-vrije pan is dus beter voor jezelf en het milieu. Een goede PVAS-vrije optie is een keramische, stalen of gietijzeren pan.
De voordelen van een goede koekenpan
- Makkelijk: Het is makkelijk om een koekenpan is makkelijk om in huis te hebben. Koekenpannen zijn compacte pannen die niet veel ruimte in beslag nemen en je kunt er vrijwel alles in bakken of opwarmen.
- Multifunctioneel: Een koekenpan is veelzijdig en mag eigenlijk niet ontbreken in je keuken. In een koekenpan bak je snel en eenvoudig vlees, vis, aardappelen, groente, eieren en ga zo maar door.
- Bakt niet (snel) aan: De meeste koekenpannen bakken niet (snel) aan en hebben een goede antiaanbaklaag.
Veelgestelde vragen
Wat is een koekenpan?
Een koekenpan is een lage pan met een platte bodem en een lange steel. Een koekenpan wordt gebruikt om onder andere groente, vlees en vis te bakken. Koekenpannen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder keramische koekenpannen, gietijzeren koekenpannen, RVS koekenpannen en inductie koekenpannen.
Wat is de gezondste koekenpan?
Het gezondst zijn koekenpannen van gietijzer en roestvrij staal. Keramische koekenpannen zijn ook een goede optie. Deze pannen hebben een gezonde (niet giftige) antiaanbaklaag en zijn milieuvriendelijk.
Wat is het beste materiaal voor een koekenpan?
Gietijzer is het duurzaamste materiaal voor een koekenpan. Deze zeer zware pannen houden goed warmte vast, waardoor ze perfect zijn voor het frituren en dichtschroeien van steaks, vis, groente en ander vlees. Gietijzer kan generaties lang worden gebruikt als het op de juiste manier wordt gereinigd en onderhouden.
Welk type materiaal is het best voor het handvat van de koekenpan?
Hout en kunststof zijn slechte warmtegeleiders. Koper en ijzer zijn metalen en zijn goede warmtegeleiders. Handvatten van koper en ijzer worden snel heet. Om deze reden is een houten of kunststof handvat aan te raden.
Wat is een keramische koekenpan?
Een keramische koekenpan is een metalen pan met een keramische antiaanbaklaag. Keramische pannen kunnen beter hitte verdragen en zijn duurzamer dan normale koekenpannen. Keramische koekenpannen zijn geschikt voor gas, elektrische kookplaten, keramisch en inductie.
Welke koekenpan heb je nodig voor een inductiekookplaat?
Inductie pannen zijn gemaakt van magnetisch materiaal, zoals gietijzer of magnetisch roestvrij staal. Gebruik alleen een koekenpan waar in de beschrijving staat dat hij geschikt is voor een inductiekookplaat.
Welke koekenpan is geschikt voor een elektrische kookplaat?
Vrijwel elke panis geschikt voor op een elektrische of keramische kookplaat. Lees voor de zekerheid de gebruikershandleiding.
Hoe moet je een koekenpan onderhouden en schoonmaken?
Het best is om een koekenpan handmatig schoon te maken met water en afwasmiddel. Maak de pan direct droog na het schoonmaken. Hardnekkige vlekken kun je poetsen met grof zout. Dit helpt meestal goed.
Wat gebeurt er als je pan bekrast is?
Als er krassen in de pan komen kan een deel van de antiaanbaklaag in het eten terechtkomen en er kunnen giftige stoffen vrijkomen. Ook wordt de pan plakkeriger en bakt het voedsel sneller aan. We raden aan om een nieuwe koekenpan te kopen wanneer er krassen inzitten.