Niels Zee

Niels Zee

is eigenaar van deze website. Test al 3 jaar keuken-, huisdier- en slaapproducten. Woont in Amsterdam met zijn kat en vriendin en is de chef in huis.

Koekenpan Inductie: 7x Best Getest

Een koekenpan inductie is onmisbaar in de keuken. Met deze multifunctionele pan, bak je eenvoudig en snel uiteenlopende gerechten. Van aardappeltjes en groenten tot vis en vlees. De koekenpan is te gebruiken voor de bereiding van verschillende soorten eten.

Helaas zijn in de praktijk niet alle koekenpannen voor inductie geschikt. We hebben daarom onderzocht welke inductie koekenpan wél goed werkt op een inductie kookplaat. Als je kookt, wil je immers niet dat de ingrediënten gemakkelijk aanbranden. Gelukkig zijn er diverse koekenpannen waarmee je op inductie simpel en snel de lekkerste gerechten bereidt.

Beste koekenpannen inductie overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Meest uitgebreide keuze Check Prijs
Beste professionele keuze Check Prijs
Beste keuze met deksel Check Prijs
Beste gietijzeren keuze Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste koekenpannen voor inductie onderzocht

Beste Algemene Keuze

Demeyere Koekenpan

5.0

Deze koekenpan inductie van Demeyere is zeer gebruiksvriendelijk. De handgreep van de pan is ergonomisch waardoor hij fijn in de hand ligt. Bovendien wordt de handgreep tot een temperatuur van 150 graden niet warm. Dit maakt het koken met de pan extra plezierig.

Tevens is de pan simpelweg heel effectief. De warmtegeleiding is dankzij de 5mm aluminium bodem gelijkmatig en snel. Hierdoor wordt het eten mooi gaar. Geen aangebrand eten dus met deze pan!

Voordelen:
  • Cool touch handgreep dus geen pannenlap nodig
  • Aluminium bodem van 5mm zorgt ervoor dat de pan snel warm is
  • Relatief lange garantietermijn van vijf jaar dus geen zorgen om gebreken
  • Ergonomische handgreep waardoor hij fijn in de hand ligt
Nadelen:
  • Zonder deksel
  • Flamberen in de pan niet mogelijk
Check Laatste Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Demeyere RVS Koekenpan

4.5

Deze RVS koekenpan inductie van Demeyere is een goede investering voor de lange termijn. De koekenpan gaat namelijk lang mee doordat hij gemaakt is van RVS. Dit is kwalitatief zeer sterk materiaal waardoor de koekenpan een lange levensduur heeft. Hierdoor is de pan tevens zonder problemen in de vaatwasser te reinigen. Tevens is het mogelijk om je eten mét pan in de oven te laten garen.

Voordelen:
  • Van RVS gemaakt dus lange levensduur
  • Probleemloos in vaatwasser te reinigen
  • In oven te gebruiken dus extra mogelijkheden voor garen
  • Tien jaar garantie (veel langer dan gemiddeld!) dus geen zorgen om gebreken
Nadelen:
  • Relatief zwaar in gewicht
  • Handgreep wordt warm
Check Laatste Prijs op Bol.com
Meest Uitgebreide Keuze

ISENVI Koekenpannenset Inductie

4.5

Deze pannenset van ISENVI bevat een koekenpan 28 cm inductie en een koekenpan 24 cm inductie. Met deze koekenpannenset inductie heb je dus altijd voor elke gerecht een geschikte koekenpan paraat. 

Allebei de pannen zijn heel gebruiksvriendelijk. De handgrepen blijven in tegenstelling tot de handgreep van de Demeyere RVS Koekenpan wel heel koel. Daarnaast liggen de handgrepen fijn in de hand dankzij de ergonomische vormgeving. Tevens zorgen de goede warmtegeleiding en de keramische antiaanbaklaag ervoor dat het eten mooi en eenvoudig gaart.

Voordelen:
  • Set van twee pannen, dus voor elk gerecht een geschikte inductie koekenpan
  • Handgrepen zijn ergonomisch en blijven koel voor extra gebruiksgemak
  • Duurzaam want 100% recyclebaar of gemaakt van gerecyclede materialen
  • Strak tijdloos design dus past mooi in elke keuken
Nadelen:
  • Er zitten geen deksels bij
  • Sommige harde spatels beschadigen de antiaanbaklaag
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Professionele Keuze

De Buyer Koekenpan

4.5

Deze koekenpan 28 cm inductie van De Buyer is geliefd in restaurantkeukens. Dit komt doordat de stalen pan snel en tot hoge temperaturen verwarmt. Bovendien wordt de natuurlijke antiaanbaklaag na verloop van tijd alleen maar beter. De koekenpan 28 cm inductie is dus geschikt voor (meermaals) dagelijks gebruik. En doordat de koekenpan inductie zo sterk is, gaat hij onwijs lang mee!

Voordelen:
  • Natuurlijke antiaanbaklaag wordt na verloop van tijd alsmaar effectiever
  • Handvat wordt niet heet dus extra gebruiksvriendelijk
  • Zeer goede warmtegeleiding doordat de pan van staal is
  • Duurzaam want recyclebaar
Nadelen:
  • Relatief zwaar in gewicht
  • Niet geschikt voor de vaatwasser
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Deksel

Primecook Koekenpan

4.5

In tegenstelling tot De Buyer Koekenpan is de Primecook Koekenpan zeer licht in gewicht. Hierdoor is hij heel fijn in gebruik. Daarnaast draagt ook de koelblijvende handgreep bij aan het gebruiksgemak van de koekenpan inductie.

Een ander groot onderscheidend voordeel van deze pan is de deksel. Lang niet alle koekenpannen voor inductie worden met een deksel geleverd, maar deze wel! Met de deksel wordt het eten sneller gaar en voorkom je dat je eten droog wordt.

Voordelen:
  • Heel licht in gewicht dus gebruiksvriendelijk
  • Inclusief deksel waardoor eten makkelijker gaar wordt
  • Handvat wordt niet warm dus extra fijn in gebruik
  • Duurzaam want pan is volledig recyclebaar
Nadelen:
  • Groene kleur past niet in elke keuken
  • Deksel is niet vergrendelbaar
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Gietijzeren Keuze

Koock Amsterdam Koekenpan

4.5

De Koock Amsterdam Koekenpan is een sterke degelijke pan. De pan is dusdanig sterk dat hij zelfs op de barbecue te gebruiken is. Doordat de pan gemaakt is van gietijzer is de warmtegeleiding zeer goed. Het eten gaart snel en blijft lang warm doordat de pan goed warmte vasthoudt. Hierdoor is het wel slim om altijd pannenlappen te gebruiken. Zo voorkom je eenvoudig verbrande vingers.

Voordelen:
  • Ook geschikt voor barbecue dus meerdere bereidingsmogelijkheden
  • Natuurlijke antiaanbaklaag wordt door veelvuldig gebruik steeds beter
  • Pan houdt warmte lang vast, dus extra gebruiksvriendelijk
  • Gemaakt van gietijzer waardoor heel sterk
Nadelen:
  • Zeer zwaar in gewicht
  • Niet geschikt voor de vaatwasser
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

GreenPan Mini Koekenpan

4.5

Klein maar fijn: dat is deze mini koekenpan inductie van Greenpan. Het pannetje is compact en licht in gewicht waardoor hij heel makkelijk te gebruiken is. De warmtegeleiding is goed. Van een gebakken eitje tot een klein stukje vlees of vis. Al het eten gaart mooi en gelijkmatig in dit kleine koekenpannetje.

Voordelen:
  • Cool touch handgreep voor meer kookcomfort
  • RVS zorgt voor goede warmtegeleiding waardoor eten snel en gelijkmatig gaart
  • Compact dus perfect voor kleine porties eten
  • Heel licht in gewicht dus extra fijn in gebruik
Nadelen:
  • Er zit geen deksel bij
  • Pan oogt op de afbeeldingen groter dan in werkelijkheid
Check Laatste Prijs op Bol.com

De beste koekenpannen inductie vergeleken


Beste Algemene Keuze

Meest Luxe Keuze

Meest Uitgebreide Keuze

Beste Professionele Keuze

Beste Keuze Met Deksel

Beste Gietijzeren Keuze

Beste Goedkope Keuze








Demeyere Koekenpan

Demeyere RVS Koekenpan

ISENVI Koekenpannenset Inductie

De Buyer Koekenpan

Primecook Koekenpan

Koock Amsterdam Koekenpan

GreenPan Mini Koekenpan

Algemene score

4

4,4/5

4,4/5

4,5/5

4,5/5

4,1/5

4,5/5

Kwaliteit

4

5/5

4/5

5/5

4/5

5/5

4,5/5

Gebruiksvriendelijk

4

4,5/5

5/5

4,5/5

5/5

4/5

4/5

Warmteverdeling

5/5

4,5/5

4,5/5

5/5

4/5

4,5/5

4,5/5

Gewicht

4

3,5/5

4/5

3,5/5

5/5

3/5

5/5

Met antiaanbaklaag

ja (keramisch)

nee

ja (keramisch)

nee

ja (keramisch)

nee

ja (keramisch)

Vaatwasser bestendig

ja

ja

ja

nee

ja

nee

ja

Prijs

€€€

€€€€

€€€

€€

€€€

€€

Waar moet je op letten met het kopen van een koekenpan inductie? 

  • Warmtebron: Als je een inductiekookplaat hebt, is het van belang dat je koekenpan voor inductie geschikt is. Als een pan niet voor inductie geschikt is, wordt het eten in de pan simpelweg niet verwarmd. Een vervelende constatering als je met een knorrende maag je eten wilt gaan bereiden. Check dit dus altijd voordat je een pan aanschaft!
  • Afmeting: Er zijn koekenpannen voor inductie in verschillende afmetingen te verkrijgen. De koekenpan 24 cm inductie en de koekenpan 28 cm inductie zijn veel gekozen afmetingen. Maar er zijn ook grotere en kleinere koekenpannen verkrijgbaar. Als je meerdere maten koekenpannen wilt hebben, biedt de ISENVI Koekenpannenset Inductie uitkomst. Deze set is voorzien van een grote koekenpan én van een koekenpan 24 cm inductie.
  • Gewicht: Niet iedereen vindt het fijn om met een zware pan te koken. Mocht je graag met een lichte pan koken, let dan goed op het gewicht. Sommige pannen, bijvoorbeeld die gemaakt zijn van staal, zijn erg zwaar.
  • Antiaanbaklaag: Aangebrand eten wordt voorkomen door een goede antiaanbaklaag. Sommige pannen krijgen een natuurlijke antiaanbaklaag als ze veelvuldig worden gebruikt. De Buyer Koekenpan is een mooi voorbeeld van een pan met een natuurlijke antiaanbaklaag. Er zijn ook koekenpannen die tijdens de productie worden voorzien van een antiaanbaklaag. Pannen met een keramische antiaanbaklaag zijn in dat geval de beste keuze. Deze keramische pannen verwarmen snel en geleidelijk en zijn vrij van schadelijke stoffen.
  • Soort handvat: Bij sommige pannen wordt het handvat van de pan heel heet. Het gebruik van pannenlappen is dan noodzakelijk. Kies als je dit niet fijn vindt, voor een pan met cool touch handvat. Dit soort handvatten worden niet heet.
  • Vaatwasser bestendig: Niet alle pannen zijn vaatwasser bestendig. Let hier dus goed op als je een hekel hebt aan afwassen!

De voordelen van een koekenpan inductie

  • Snel warm: Een koekenpan inductie wordt snel warm. Dit is ideaal als je snel een maaltijd op tafel wilt zetten. Koken met een koekenpan op een inductiekookplaat is snel, efficiënt en daardoor ook goedkoop!
  • Energiezuinig: een inductiekookplaat verwarmt alleen de koekenpan. Er gaat tijdens de verwarming dus geen warmte verloren. Dit is bij andere soorten kookplaten wel het geval. Bovendien blijft een koekenpan voor inductie vaak lang warm. Hierdoor hoef je de kookplaat minder lang (hoog) aan te hebben staan.
  • Gelijkmatig garen: De verwarming van de koekenpan inductie gaat heel gelijkmatig. Door de goede warmteverdeling wordt het eten ook heel mooi gelijkmatig gaar. Ideaal dus als je snel een stukje vlees, vis of wat groenten wilt bakken.

Mijn eigen ervaring

Koken met een inductiekookplaat is in de basis snel, makkelijk en efficiënt. Maar het kookresultaat wordt uiteindelijk in grote mate bepaald door de gebruikte pannen. Voor de bereiding van wok gerechten maak ik altijd gebruik van een inductie wokpan. Maar voor alle overige gerechten biedt de koekenpan voor inductie uitkomst.

Een goede koekenpan voor inductie is wat mij betreft onmisbaar bij mij in de keuken. De speciale magnetische bodem geleidt warmte een stuk beter op een inductieplaat dan een standaard pan. Mijn groentes worden in de koekenpan mooi gaar en behouden voldoende bite. En aardappeltjes kleuren gelijkmatig goudbruin, net zoals een stukje vlees of vis. Een speciale koekenpan voor inductie is dan ook essentieel voor elke keuken met een inductiekookplaat!

Conclusie

Een koekenpan voor inductie is onmisbaar als je kookt op een inductiekookplaat. Deze pannensoort is namelijk multifunctioneel inzetbaar. Van groentes en vis tot vlees en aardappels. Nagenoeg alle gerechten bereid je met een koekenpan. Een koekenpan voor inductie kent een goede warmtegeleiding. Hierdoor is de pan snel warm en gaart het eten mooi en gelijkmatig. De Demeyere Koekenpan is een mooi voorbeeld van een koekenpan inductie met een goede warmtegeleiding.

Dat de pan een goede warmtegeleiding heeft, betekent niet altijd dat de handgreep ook warm wordt. Sommige pannen zijn uitgerust met een cool touch handgreep. Dit houdt in dat de handgreep niet heet wordt. De Primecook Koekenpan is een pan met zo’n koelblijvend handvat. Deze pan heeft ook nog als bonus dat hij wordt geleverd met een deksel. Hierdoor gaart je eten sneller en drogen de ingrediënten niet uit.

Om aanbranden te voorkomen, heeft een koekenpan inductie een antiaanbaklaag nodig. Deze antiaanbaklaag moet effectief zijn, maar tegelijkertijd de gezondheid niet schaden. De GreenPan Mini Koekenpan heeft een keramische antiaanbaklaag. De Koock Amsterdam Koekenpan krijgt vanzelf een natuurlijke antiaanbaklaag na veelvuldig gebruik. Allebei de antiaanbaklagen zijn effectief en vrij van schadelijke stoffen.

Veelgestelde vragen 

Wat gebeurt er als je een verkeerde pan op een inductiekookplaat plaatst?

Op een inductiekookplaat moet er tussen de plaat en de pan wrijving ontstaan. Dit gebeurt alleen als de bodem van de pan magnetisch is. Als je een verkeerde pan op een inductiekookplaat zet, gaat de inductiekookplaat automatisch uit. Je eten wordt dan dus simpelweg niet warm

Waarom doet mijn koekenpan inductie het niet op inductie?

De afmetingen van de pan moeten passen bij de kookzone waarop de pan wordt geplaatst. Als de kookzone groter is dan de pan, herkent de inductiekookplaat de pan mogelijk niet. In dat geval is het beter om de koekenpan inductie op een andere zone te plaatsen.

Welke koekenpannen zijn geschikt voor inductie?

Een pan wordt alleen verwarmd op een inductiekookplaat als deze magnetisch is. Kies daarom bijvoorbeeld voor een pan met een bodem van RVS. Ook koekenpannen met een bodem van plaatstaal of gietijzer zijn geschikt voor inductie.

Waarom trekt een oude koekenpan inductie krom op een inductiekookplaat?

Het is bij een inductiekookplaat altijd belangrijk om pannen gelijkmatig te verwarmen. Kies niet gelijk voor de hoogste verwarmingsstand, maar bouw de hitte langzaam op. Zo voorkom je dat de bodem kromtrekt. Voorzie de pan tevens altijd van ingrediënten en/of vloeistof voordat je deze verhit.

Wat is het beste materiaal voor een koekenpan inductie?

De bodem van de koekenpan moet magnetisch zijn. Er zijn verschillende materialen die dit zijn. RVS, gietijzer en plaatstaal zijn allemaal magnetische materialen. Bovendien zorgen pannen die gemaakt zijn van deze materialen voor een hele goede warmtegeleiding.