Niels Zee

Niels Zee

is eigenaar van deze website. Test al 3 jaar keuken-, huisdier- en slaapproducten. Woont in Amsterdam met zijn kat en vriendin en is de chef in huis.

8x De Beste Gietijzeren Pan | Losse Pannen, Buitenpannen & Sets | Koopgids 2024

Een gietijzeren pan is een kwalitatieve keuze en heeft veel voordelen. Gietijzer is in vergelijking met andere materialen, zoals aluminium of roestvrij staal, duurzamer, houdt langer warmte vast en is makkelijker in onderhoud. Het nadeel van gietijzer is dat het zwaarder is. Alles samengevat is een gietijzeren pan een aankoop die jaren meegaat.

Gietijzeren pannen hebben ook als voordeel dat ze geschikt zijn voor op de barbecue en open vuur. Hierdoor is een gietijzer pan ideaal voor mensen die graag buiten koken. Verder zijn ze ovenbestendig en geschikt voor het gasfornuis. Gietijzeren pannen worden voor een tal van verschillende pannen gebruikt. 

Beste gietijzeren pannen overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste combikeuze Check Prijs
Meest veelzijdige gietijzeren pannenset Check Prijs
Beste outdoor kookpan Check Prijs
Beste gietijzeren grillpan Check Prijs
Beste gietijzeren koekenpan Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 8 beste gietijzeren pannen onderzocht

Beste Algemene Keuze

MOA Gietijzeren Braadpan

4.5

Dit is een mooie, ruime allround braadpan. Deze pan is veelzijdig te gebruiken en is een must have voor iedere kookliefhebber. De pan is van goede kwaliteit en gaat jaren mee. Hij is geschikt om de heerlijkste gerechten te koken, braden, stoven of sudderen, zonder aan te branden. We hebben veel positieve reacties erop gehoord en vinden dit een goede koop. Een stevige pan die goed werkt op verschillende warmtebronnen.

Voordelen:
  • Multifunctionele pan
  • Hittebestendig handvat op de deksel
  • Geschikt voor alle warmtebronnen (ook inductie)
  • Vaatwasserbestendig (handwas aanbevolen)
  • Goede instructies hoe je de pan moet gebruiken
  • Groot formaat (past veel in)
  • Ovenbestendig
Nadelen:
  • Weegt 5,8 kilo
  • Niet verkrijgbaar in meerdere maten
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Combikeuze

Ocina Gietijzeren pannenset

4.5

Dit is een mooi gietijzeren pannenset met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De pannenset bestaat uit drie pannen met verschillende maten. Twee koekenpannen en een grotere hapjespan. De grootste pan heeft vrij hoge randen en is daarom veelzijdig inzetbaar. Alle pannen zijn ovenbestendig en hebben een antiaanbaklaag op de bodem. Let wel op dat je de pannen eerst goed inbrandt, anders loop je het risico dat ze snel roesten.

Voordelen:
  • Set van drie pannen
  • Geschikt voor alle warmtebronnen (ook inductie)
  • Perfect voor koken op de barbecue of kampvuur
  • Koken perfect na inbranden
  • Makkelijk schoon te maken
  • Eten bakt niet snel aan
  • Gratis receptenboek
Nadelen:
  • Pannen hebben de neiging om te roesten
  • Geen kookpan of braadpan in de set
  • Geen hittebestendige handvatten
Check Laatste Prijs op Bol.com
Meest Veelzijdige Gietijzeren Pannenset

Tectake Gietijzer Pannenset

4.5

Dit is een leuke gietijzeren pannenset met verschillende soorten pannen. Het leuke van deze set is dat de pannen geschikt zijn voor koken op het gasfornuis, barbecue of kampvuur. Hierdoor is deze set ideaal voor de camping. Wat wij ook goed vinden is dat de pannen lekker ruim zijn. Het zijn geen kleine campingpannetjes, maar gewoon pannen met een goede maat. De set is inclusief steelpan en grillplaat. Alle pannen zijn ook ovenbestendig.

Voordelen:
  • Veelzijdige pannenset
  • Geschikt voor kamperen
  • Ruime kook/braadpan
  • Ook geschikt voor gezinnen met kinderen
  • Koken, braden, bakken, grillen en stoven
  • Inclusief handige deksellifter
Nadelen:
  • Houten box van slechte kwaliteit
  • Geen handleiding voor onderhoud
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Outdoor Kookpan

IRONO Pan Gietijzer

5.0

Deze veelzijdige pan van IRONO is verkrijgbaar in drie maten en heeft een luxe uitstraling. Hij is vergelijkbaar met de MOA gietijzeren pan, maar dan voor buiten. Perfect voor koken op de barbecue en open vuur, maar ook geschikt voor het gasfornuis. Wij vinden dit de beste keuze voor iedereen die ervan houdt om buiten te koken.

Voordelen:
  • Grote en kleine maat (grootste maat is 14 liter)
  • Deksel functioneert ook als koekenpan
  • Bak pizza’s in de deksel
  • Inclusief draag- en beschermtas
  • Pan is al ingebrand
  • Duidelijke handleiding voor onderhoud
  • Hoge kwaliteit
Nadelen:
  • Zwaar
  • Duurder dan gemiddeld
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Gietijzeren Grillpan

Le Creuset Gietijzeren grillpan

4.5

Dit is een stevige gietijzeren grillpan van de beste kwaliteit. Met deze grillpan grill je gegarandeerd de lekkerste steaks, hamburgers, vis of groente. Deze pan heeft een groot oppervlak (26x26 centimeter) en is ook geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Grillen in een grillpan is vergelijkbaar met grillen op de barbecue en is dus ideaal wanneer het geen barbecueweer is.

Voordelen:
  • Ovenbestendig
  • Vaatwasserbestendig
  • Gaat jaren mee (duurzaamste grillpan)
  • Grilt perfect (droogt het vlees niet uit)
  • Mooi afgewerkt
  • Stevigste grillpan
Nadelen:
  • Prijzig
  • Het is een bovengemiddeld zware pan
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Gietijzeren Koekenpan

Koock Amsterdam Gietijzeren koekenpan

4.5

Dit is een mooie en veelzijdige gietijzeren koekenpan die verkrijgbaar is in verschillende maten. De pan is bovengemiddeld zwaar, stevig en kwalitatief. Een goede koop en ideaal om vlees of vis te bakken, maar ook om complete maaltijden in te bereiden, zoals in een hapjespan. Verder is hij ook geschikt voor de barbecue en om te koken om een kampvuur.

Voordelen:
  • Bakt perfect na inbranden
  • Werkt goed op inductie
  • Bovengemiddeld goede kwaliteit
  • Duidelijke handleiding voor onderhoud
  • Bakt niet aan
  • Makkelijk schoon te maken
  • Duurzaam
Nadelen:
  • Deksel los bijkopen (niet inbegrepen)
  • Zwaar
Check de prijs van de Gietijzeren koekenpan 25 centimeter op Bol.com Check de prijs van de Gietijzeren koekenpan 31 centimeter op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Gratinpan gietijzer

4.0

Dit is de goedkoopste gietijzeren pan uit onze test. Dit leuke pannetje heeft een diameter van 15 centimeter en is perfect voor het bereiden van kleine maaltijden. Ook ideaal voor één persoon. Heb je nog nooit een gietijzeren pan gehad, dan is dit de ideale pan om het uit te proberen. De pan wordt geleverd met een houten plank.

Voordelen:
  • Leuk pannetje met twee handvatten
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Geschikt voor in de oven
  • Lichter dan gemiddeld (1,3 kilo)
  • Perfect op de barbecue
Nadelen:
  • Klein
  • Geen lange steel
Check Laatste Prijs op Bol.com

De beste gietijzeren pannen vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Combikeuze Meest Veelzijdige Gietijzeren Pannenset Beste Outdoor Kookpan Beste Gietijzeren Grillpan Beste Gietijzeren Koekenpan Beste Goedkope Keuze
MOA Gietijzeren Braadpan Le Creuset Braadpan Ocina Gietijzeren pannenset Tectake Gietijzer Pannenset IRONO Pan Gietijzer Le Creuset Gietijzeren grillpan Koock Amsterdam Gietijzeren koekenpan Gratinpan gietijzer
Algemene score 4,5/5 4,5/5 4,5/5 4,5/5 5/5 4,5/5 4,5/5 4/5
Duurzaam 5/5 4,5/5 4,5/5 4,5/5 5/5 5/5 5/5 4,5/5
Multifunctioneel 4/5 4/5 5/5 5/5 5/5 4/5 4/5 4/5
Zwaar 4,5/5 4,5/5 4/5 4/5 5/5 2,5/5 3,5/5 2/5
Afmetingen 4/5 4,5/5 4/5 4,5/5 5/5 4,5/5 4,5/5 2/5
Vaatwasserbestendig Ja Ja Nee Nee Nee Ja Nee Nee
Ovenbestendig Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Barbecue Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Waar moet je op letten met het kopen van een pan van gietijzer?

  • Het gewicht: Houdt er rekening mee dat gietijzeren pannen veel zwaarder zijn dan bijvoorbeeld keramische pannen of rvs-pannen. Een gietijzeren pan is het zwaarst van allemaal.
  • Welke pan je nodig hebt: Je moet natuurlijk ook besluiten welke soort pan je nodig hebt. Heb je nog geen pannen, dan heb je minimaal een braadpan of kookpan en een koekenpan nodig.
  • De afmetingen van de pan: Pannen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. We raden aan om goed naar de afmetingen te kijken, zodat je achteraf niet te kleine of te grote pannen terug moet sturen.
  • Inbranden: Houd er rekening mee dat gietijzeren pannen voor gebruik ingebrand moeten worden. Dit wordt ook wel seasoning genoemd. Dit doe je om aanbakken te voorkomen en om ervoor te zorgen dat het eten niet aan het metaal blijft plakken. Bij sommige verkopers ontvang je handige instructies voor het inbranden en onderhouden van de pan (maar niet bij alle verkopers).
  • Hittebestendige handvatten: De meeste gietijzeren pannen hebben geen hittebestendige handvatten, terwijl rvs-pannen en keramische pannen dit vaak wel hebben. Sommige deksels hebben wel een hittebestendig handvat.
  • Warmtebron: Een pan is niet per definitie geschikt voor alle warmtebronnen, ook gietijzeren pannen niet. Vooral wanneer je op inductie kookt, moet je hier extra op letten. Controleer altijd de beschrijving of de pannen geschikt zijn voor jouw kookstel.
  • Vaatwasserbestendig: Niet alle pannen zijn vaatwasserbestendig. Mocht je dit belangrijk vinden, lees dan goed de beschrijving.

De voordelen van een gietijzeren pan

  • Beste kwaliteit: Koop je een gietijzeren pan, dan koop je kwaliteit. Gietijzeren pannen zijn kwalitatief sterker dan roestvrijstalen en keramische pannen.
  • Duurzamer dan andere materialen: Gietijzer is ook de duurzaamste optie. Gietijzer gaat gegarandeerd jaren mee. Sommige gietijzeren pannen gaan zelfs tientallen jaren mee.
  • Gietijzer wordt heel heet en blijft lang warm: Gietijzeren pannen zijn geschikt om op hoge temperaturen te koken en houden lang warmte vast. Hierdoor blijft je eten lang warm in de pan.
  • Geschikt voor de barbecue of koken op open vuur: Gietijzeren pannen zijn veelzijdig in gebruik. De meeste gietijzeren pannen zijn ook geschikt om te koken op de barbecue of kampvuur.
  • Natuurlijke antiaanbaklaag: Gietijzeren pannen hebben geen kunstmatige antiaanbaklaag. De antiaanbaklaag wordt er natuurlijk ingebrand en wordt beter wanneer je de pan vaker gebruikt.
  • Ovenbestendig: De meeste gietijzeren pannen zijn ook ovenbestendig.

De soorten gietijzeren pannen

  • Gietijzeren koekenpan: Dit is samen met een kookpan de meest essentiële pan.  Een koekenpan is een lage pan met een platte bodem en een lange steel. Ze worden gebruikt om groente, vlees en vis in te bakken. De beste gietijzeren koekenpan is de Koock Amsterdam Gietijzeren koekenpan.
  • Gietijzeren kookpan of braadpan: Een kookpan is een diepe pan met een deksel en net zoals een koekenpan onmisbaar. Kookpannen worden vooral gebruikt om aardappelen en groente in te koken. Ze zijn ook geschikt om te stoven, braden en sudderen. Goede kook- of braadpannen zijn: MOA Gietijzeren Braadpan, Le Creuset Braadpan en IRONO Pan Gietijzer.
  • Gietijzeren steelpan: Een steelpan wordt ook wel een sauspan genoemd en is een diepe ronde pan met een lange steel als handvat. Een steelpan is meestal een stuk kleiner dan een kookpan en wordt onder andere gebruikt om water, eieren, jus, sausjes of bijvoorbeeld melk in te koken. De Le Creuset Steelpan is een van de beste gietijzeren steelpannen
  • Gietijzeren grillpan: een grillpan is een speciale pan die de barbecue-ervaring naar binnen haalt. Het eten dat je in een grillpan bereidt, is vergelijkbaar met de barbecue. Een grillpan is geschikt om vlees, groenten of vis op een hoge temperatuur te grillen. De Le Creuset Gietijzeren grillpan is een van de beste in zijn soort.
  • Gietijzeren hapjespan: een hapjespan is vergelijkbaar met een koekenpan, maar heeft een hogere rand. Het is meestal een grote pan met een lange steel. De meeste hapjespannen hebben ook een deksel, waardoor ze geschikt zijn om te stoven.
  • Gietijzeren wokpan: een wokpan is een grote, hoge, bolvormige pan met een lange steel. Woks worden gebruikt om vlees, vis en groenten op hoge temperatuur te wokken (roerbakken).

Conclusie

Een gietijzeren pan is een duurzame en kwalitatieve keuze. Gietijzeren pannen gaan tientallen jaren mee en hebben veel voordelen. Ze houden lang warmte vast, verdragen goed hitte en zijn geschikt voor vrijwel alle warmtebronnen, inclusief oven, barbecue en kampvuur. Wel is het belangrijk om gietijzer goed te onderhouden, te beginnen met inbranden.

In onze top acht vind je meerdere kwalitatieve pannen. Onze favorieten zijn de MOA Gietijzeren Braadpan en IRONO Outdoor kookpan. Beide veelzijdige braadpannen met een hoge kwaliteit. De een perfect voor binnen, de andere voor buiten. Ook zijn wij fan van de pannenset van Ocina Gietijzeren pannenset. Met deze set koop je in één keer twee koekenpannen en een ruime hapjespan.

Veelgestelde vragen

Wat is het voordeel van een gietijzeren pan?

Gietijzer heeft veel voordelen. Gietijzer is duurzaam, houdt lang warmte vast en is makkelijk in onderhoud. Verder zijn deze pannen vrij van chemische lagen en ovenbestendig. Ook zijn ze geschikt voor de barbecue en kampvuur. Hierdoor is een gietijzeren pan ideaal voor mensen die graag buiten koken en kamperen.

Hoelang gaat een gietijzeren pan mee?

Een gietijzeren pan gaat tientallen jaren mee. Soms levenslang. Eigenlijk gaan ze niet stuk. Om deze reden is de prijs van een gietijzeren pan gemiddeld hoger dan andere pannen.

Wat is seasoning?

Seasoning is een ander woord voor inbranden. Gietijzeren pannen moeten voor gebruik worden ingebrand, wat seasoning wordt genoemd. Dit doe je om aanbranden te voorkomen en om ervoor te zorgen dat het eten niet aan het metaal blijft plakken.

Wat is geëmailleerd gietijzer?

Geëmailleerd gietijzer is gietijzer met een laagje email-glazuur. De versmelting van het glazuur met gietijzer voorkomt roesten. Een geëmailleerde pan hoeft niet meer te worden ingebrand en is beter schoon te maken. Geëmailleerd gietijzer is ideaal voor langzaam koken en het op smaak brengen van voedsel.

Waarom is het belangrijk om een gietijzeren pan in te branden?

Wanneer je dit niet doet, is de kans groot dat het eten blijft plakken aan de pan en aanbrand. Gietijzeren pannen moeten voor gebruik worden ingebrand om aanbranden te voorkomen en om ervoor te zorgen dat het eten niet aan het metaal blijft plakken.

Hoe moet je gietijzer inbranden?

Wrijf de pan in met een dun laagje neutrale olie en bak de pan een uur. Hierna laat je de pan afkoelen in de oven. Deze stappen moet je enkele keren herhalen. Dit is een simpele uitleg. Meestal staat in de beschrijving precies hoe je de pan moet onderhouden en inbranden.