Een grillpan is een speciale pan om vlees, vis en groenten te grillen. Een grillpan wordt gekenmerkt door de verticale opstaande ribbels. Deze zorgen ervoor dat het eten een gegrilld en knapperig uiterlijk krijgt, net zoals op de barbecue. Ook zijn de meeste grillpannen vierkant. Hierdoor heb je meer bakruimte dan bij bijvoorbeeld een koekenpan.
Grillpannen zijn gemaakt om op hoge temperatuur te grillen, net als op de barbecue. Je vlees, vis of groente wordt snel knapperig en is binnen enkele minuten klaar. Grillpannen zijn ideaal voor barbecue-liefhebbers en mensen die graag gegrilld voedsel eten.
De beste grillpannen per categorie:
- Beste Algemene Keuze: Tefal
- Meest Luxueuze Keuze: Le Creuset
- Beste Inductie Grillpan: GreenPan
De meeste grillpannen zijn gemaakt van aluminium of van gietijzer en zijn van hoge kwaliteit. Wij hebben onderzocht wat de verschillen en de voor- en nadelen zijn.
Beste grillpan overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs bij Bol | |
Meest luxueuze keuze | Check Prijs bij Bol | |
Beste inductie grillpan | Check Prijs bij Bol | |
Beste universele grillpan | Check Prijs bij Bol | |
Meest handige grillpan | Check Prijs bij Bol | |
Beste prijs-kwaliteitverhouding | Check Prijs bij Bol | |
Beste goedkope keuze | Check Prijs bij Bol |
De 7 beste grillpannen onderzocht
Dit is een kwalitatieve allround grillpan van het merk Tefal. Tefal staat onder andere bekend om betrouwbare en kwalitatieve pannen. Deze pan heeft een groot grilloppervlak (26x26 centimeter) en is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. In deze pan grill je de lekkerste steaks, groenten, vis en ander vlees. Inclusief duurzame antiaanbaklaag.
- Bakt niet aan
- Ovenbestendig
- Stevige roestvrijstalen bodem
- Indicator voor de ideale baktemperatuur (de rode stip)
- Bakken zonder olie of boter is mogelijk
- Goede warmtegeleiding
- Antiaanbaklaag kan losraken (meest voorkomende klacht)
- Product kwam bij sommige consumenten beschadigd aan
Dit is een stevige gietijzeren grillpan van de hoogste kwaliteit. Volgens experts zijn de beste grillpannen gemaakt van gietijzer, omdat het zeer hoge temperaturen kan verdragen en het vlees of vis snel dichtschroeit. Wij zijn het hiermee eens. Met deze grillpan grill je gegarandeerd de lekkerste steaks, vis of ander vlees. Deze pan heeft ook een groot grilloppervlak (26x26 centimeter) en is ook geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie.
- Beste kwaliteit
- Ovenbestendig
- Vaatwasserbestendig
- Gaat jaren mee (duurzaamste grillpan)
- Grillt perfect (droogt het vlees niet uit)
- Mooi afgewerkt
- Stevigste pan
- Redelijk prijzig
- Het is een bovengemiddeld zware pan
Dit is ook een kwalitatieve grillpan die geschikt is voor alle warmtebronnen, maar in het bijzonder voor inductieplaten. Deze grillpan onderscheidt zich door de unieke energiebesparende bodem, die volgens de verkoper minder CO2 uitstoot. Een milieubewuste keuze dus. Deze pan heeft een bovengemiddeld goede antiaanbaklaag en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. We hebben gelezen (en zelf ondervonden) dat deze pan garant staat voor lekker en goed gegrilld vlees en vis.
- Bakt niet aan
- Niet te zwaar in de hand
- Vaatwasserbestendig
- Grillt perfect
- Veel grillruimte (bovengemiddeld groot)
- Ovenbestendig
- Makkelijk schoon te maken
- Pan beschadigd geleverd bij sommige consumenten
- Minder duurzaam dan gietijzer
Dit is een mooie universele keramische grillpan. Deze pan warmt snel op en heeft een goede warmteverdeling, zodat het vlees goed rondom gaart en bakt. Het vlees bakt ook niet aan en de pan heeft ook een goede antiaanbaklaag. Deze pan onderscheidt zich vooral door zijn stevigheid. Een robuuste pan met een lange levensduur. Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie.
- Ovenbestendig
- Bakt goed zonder olie of boter
- Bakt gelijkmatig
- Makkelijk schoon te maken
- Vaatwasserbestendig
- Bovengemiddeld stevig
- Pan is aan de zware kant
- Laat vlekken achter op inductieplaten
- Ribbels lopen niet volledig door
Dit is een multifunctionele aluminium grillpan met een afneembare handgreep en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. In de reviews wordt de pan veel geprezen dankzij de afneembare handgreep. Hierdoor kan de pan makkelijk in de oven. Het bespaart ook ruimte en is handig bij het schoonmaken. Dankzij het aluminium is deze pan een stuk lichter dan gemiddeld. Verder is de pan geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie (en geschikt voor de oven).
- Voordelig
- Gebruiksvriendelijkste pan
- Grillt goed en gelijkmatig
- Bovengemiddeld groot
- Makkelijk schoon te maken
- Vaatwasserbestendig
- Handvat laat soms los (gevaarlijk)
- Opletten dat je het handvatknopje niet indrukt
Dit is een mooie en kwalitatieve steakpan met een goede prijs en een goede antiaanbaklaag. Deze pan is lichter dan gemiddeld (gemaakt van aluminium) en ligt goed in de hand. Verder is ook deze pan bovengemiddeld groot, waardoor je extra veel bakruimte hebt. Het handvat is ook hittebestendig, waardoor het handvat niet heet wordt tijdens het koken. Deze pan is geschikt voor alle soorten vlees, vis en groenten. 100 procent vrij van schadelijke stoffen.
- Bakt niet aan
- Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie
- Makkelijk schoon te maken
- Grillt (bijna) net zoals de barbecue
- Vaatwasserbestendig
- Geen afneembare handgreep
- Ribbels niet over de volledige breedte
Dit is een van de goedkoopste grillpannen en is ook nog van gietijzer. Niet voor niets scoort dit product goed in de reviews. Wij vinden dit ook een top-pan, vooral voor deze prijs. Dankzij het gietijzer kan de pan hoge temperaturen aan en wordt het voedsel snel en goed gegaard. Verder is deze pan is ovenbestendig en geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Deze pan biedt alles wat je nodig hebt om lekker te grillen.
- Goede kwaliteit
- Makkelijk schoon te maken
- Grillt meer dan prima
- Mooie maat
- Goede warmteverdeling
- Stevig
- Kleiner dan gemiddeld
- Jammer dat er geen houten handvat aan zit
- Handvat niet hittebestendig
- Niet vaatwasserbestendig
Waarom je ons kunt vertrouwen
Wij willen dat jij de beste productkeuze maakt en bevelen alleen producten aan die we zelf ook zouden kopen. Onze keukenexperts hebben tientallen reviews geschreven om jou te helpen. Zo heeft de schrijver van dit artikel bijvoorbeeld ook onderzoek gedaan naar de beste RVS koekenpan, braadpannen en steelpannen.
Om de beste grillpan te vinden hebben we uitgebreid onderzoek gedaan. Eerst hebben we verdiepend onderzoek gedaan en vragen gesteld, zoals: “Wat is een grillpan?”, “Wat zijn de voordelen van een grillpan?”, “Wat is en verschil tussen een grillpan en een koekenpan?” en “Wat is de belangrijkste eigenschap van een grillpan?”. Op basis hiervan hebben we beoordelingspunten opgesteld. De belangrijkste waren: het formaat, gebruiksvriendelijkheid, stevigheid, grillkwaliteit en of de pan niet snel aanbakt.
Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar de beste producten en hebben we ze met elkaar vergeleken. De producten die niet voldoen aan onze criteria, vallen af. Uiteindelijk blijven alleen de beste producten over. In totaal hebben we meer dan 275 reviews gelezen en 18 producten vergeleken.
Waar moet je op letten met het kopen van een nieuwe grillpan?
- De maat: Grillpannen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Koop een grillpan op basis van hoeveel vlees, groente of vis je tegelijk wilt bakken.
- Aanbakken: Een pan die aanbakt is de grootste ergernis van iedereen. Daarom is de kwaliteit van antiaanbaklaag belangrijk. Grillpannen bakken over het algemeen veel minder snel aan dan koekenpannen, wat een groot voordeel is.
- Gebruiksvriendelijkheid: Grillpannen zijn groter dan koekenpannen. Meestal zijn ze ook zwaarder. Daarom hebben we de gebruiksvriendelijkheid per pan beoordeeld. Sommige grillpannen zijn minder zwaar, geschikt voor de vaatwasser of zijn makkelijker schoon te maken. Onze beoordeling is gebaseerd op meerdere factoren.
- Materiaal: De meeste grillpannen zijn gemaakt van aluminium of gietijzer. Aluminium grillpannen zijn lichter en gebruiksvriendelijker. Gietijzer pannen grillen meestal beter en zijn in zijn geheel kwalitatiever. Hieronder lees je meer over de voordelen per soort grillpan.
- Vaatwasserbestendig: Niet alle grillpannen zijn vaatwasser bestendig. Vind je dit belangrijk, koop dan een vaatwasserbestendige pan.
De soorten grillpannen
- Gietijzer grillpan: Een gietijzer grillpan is een kwalitatieve keuze. Gietijzer heeft voor- en nadelen, maar wordt gezien als de beste optie. Het nadeel is dat gietijzer zwaar weegt. De voordelen zijn dat een gietijzeren grillpan zeer hoge temperaturen kan verdragen en dat het goed warmte vasthoudt. Dit is voordelig bij het grillen van voedsel. Je eten is binnen enkele minuten dichtgeschroeid en klaar. Ook wordt de warmte goed verdeeld.
Een gietijzeren pan is over het algemeen zeer duurzaam en gaat jaren mee. - Aluminium grillpan: De meeste grillpannen zijn gemaakt van aluminium of gietaluminium. Aluminium heeft als voordeel dat het een stuk lichter weegt dan gietijzer. Hierdoor ligt de pan beter in de hand en is het niet zo zwaar om ermee te grillen. Aluminium pannen kunnen verder ook gewoon hoge temperaturen verdragen en zijn een uitstekende keuze. Een gietijzeren pan is wel duurzamer en gaat langer mee.
- Keramische grillpan: Een keramische grillpan is meestal gemaakt van aluminium en heeft een keramische antiaanbaklaag. De kans dat het eten aanbakt op een keramische grillpan is niet groot. Keramische pannen kunnen goed hitte verdragen en zijn net wat kwalitatiever dan aluminium grillpannen. De meeste keramische pannen zijn van goede kwaliteit.
De voordelen van een grillpan
- Lekkere grillsmaak: Vlees, vis of groente grillen in een grillplan is vergelijkbaar met grillen op een barbecue. Het geeft een krokante laag en laat grillsporen achter.
- Je hebt weinig (of geen) olie of boter nodig: Het voordeel van een grillpan is dat je weinig tot geen olie of boter hoeft te gebruiken. Hierdoor is het voedsel minder vettig en gezonder.
- Het is een vierkante pan: De meeste grillpannen zijn vierkant. Grillpannen groter zijn dan ook groter dan koekenpannen. Je kunt meer voedsel tegelijk bakken.
- Bakken op hoge temperatuur zonder te spetteren: Met een grillpan kun je voedsel op een hoge temperatuur grillen zonder bang te zijn dat het aanbakt of spettert. Ook wordt het eten gelijkmatig en snel gaar.· Binnen ‘barbecueën’. Een grillpan is ideaal voor barbecue-liefhebbers en mensen die gegrild voedsel lekker vinden.
Veelgestelde vragen
Wat is een grillpan?
Een grillpan is een speciale pan die de barbecue-ervaring naar binnen haalt. Met een grillpan kun je het hele jaar door hetzelfde voedsel bereiden als op een barbecue, maar dan binnenshuis. Een grillpan is geschikt om vlees, groenten of vis op een hoge temperatuur te grillen.
Is een grillpan handig?
Een grillpan heeft voor- en nadelen. Het is ideaal om vlees, vis en groente te bereiden. Het geeft een lekkere gegrilde en krokante smaak. Ook vloeien vetten in de richels, waardoor het minder calorieën bevat. Een nadeel is dat je een gedeelte van de gezonde natuurlijke vetten verliest.
Wat is het verschil tussen een grillpan en koekenpan?
Koekenpannen hebben een vlakke bodem, terwijl grillpannen opstaande randen hebben (vergelijkbaar met een barbecuerooster). De verhoogde richels zorgen voor grillsporen op het voedsel en dat sappen en oliën uit het voedsel vloeien. Grillpannen hebben ook een groter oppervlak dan koekenpannen, omdat ze meestal vierkant zijn.
Is een grillpan vergelijkbaar met BBQ?
Vlees grillen in een grillpan is vergelijkbaar vlees grillen op een barbecue. Grillpannen laten “grillstrepen” achter en maken je vlees of groente krokant, vergelijkbaar met de karakteristieke gegrilde smaak van vlees en groenten van de barbecue.
Is het de moeite waard om een grillpan te kopen?
Ja. Naast dat je voedsel lekker smaakt, is het voordeel dat je niet de hele pan hoeft in te vetten, alleen het voedsel. Je gebruikt minder vet waardoor je een minder vettig eindproduct hebt.
Hoe gebruik je een gewone grillpan?
Zet je grillpan op de kookplaat en verwarm deze tot een hoge temperatuur. Voeg vervolgens olie toe en laat het even sissen. Wanneer de pan heet genoeg is leg je het vlees, vis of de groente erop. Grill een paar minuten, draai dan om. Herhaal dit indien nodig.
Moet ik een grillpan gebruiken voor biefstuk?
Steaks bakken op een bakplaat is de beste manier om steak binnenshuis te bereiden. De steak zal mals, sappig en smaakvol zijn en de “gaarheid” hebben waar je naar op zoek bent. Ook krijgt het een krokant jasje, zoals op de barbecue.
Hoe moet je een grillpan schoonmaken?
Plaats de grillpan in je gootsteen en spoel eerst de grote stukken voedsel weg. Vul de pan vervolgens met een laagje water en een paar druppels mild afwasmiddel. Schrob de pan daarna voorzichtig met een niet-schurende spons of borstel om de kleverige en vettige resten te verwijderen.
Wat gebeurt er als je pan bekrast is?
Als er krassen in de pan komen kan een deel van de antiaanbaklaag in het eten terechtkomen en er kunnen giftige stoffen vrijkomen. Ook wordt de pan plakkeriger en bakt het voedsel sneller aan. We raden aan om een nieuwe pan te kopen wanneer er krassen inzitten.
Wat is een keramische pan?
Een keramische pan is een metalen pan met een keramische antiaanbaklaag. Keramische pannen kunnen beter hitte verdragen en zijn duurzamer dan normale pannen.