Hoeveel Watt moet een keukenmachine hebben?

Het vermogen (in aantal Watt) bepaalt hoe krachtig jouw keukenmachine is. Het aantal Watt is een belangrijke factor om op te letten bij de aankoop van een keukenmachine. Op deze pagina vertellen we je waar het aantal Watt voor staat en hoeveel Watt een keukenmachine moet hebben die bij jou past.

Vermogen van een keukenmachine

Het vermogen, oftewel de kracht, van een keukenmachine wordt uitgedrukt in aantal Watt. Hoe hoger het aantal Watt, hoe krachtiger een keukenmachine is. Een keukenmachine met een hoog aantal Watt, is vaak ook duurder omdat deze gewoonweg meer soorten ingrediënten kan verwerken. Soms zal een keukenmachine met veel Watt een must zijn voor jou, maar vaak genoeg kun jij prima uit de voeten met een keukenmachine met wat minder Watt die ook direct een stuk goedkoper is.

Keukenmachines tot 500 Watt

Van keukenmachines met een vermogen tot 500 Watt zijn er niet veel op de markt. Je komt vaak bij goedkopere keukenmachines uit van onbekende merken zoals Moulinex, CECOTEC en ook Philips heeft een compacte foodprocessor met minder dan 500 Watt.

Het is niet gek dat je weinig keuze hebt uit foodprocessors en keukenmachines met minder dan 500 Watt. Dit vermogen is in veel gevallen gewoonweg niet hoog genoeg om ingrediënten te kunnen mixen. Ter vergelijking: een standaard handmixer heeft vaak een vermogen van 500 Watt. Dat is dus niet genoeg voor een keukenmachine die jouw ingrediënten volautomatisch mixt.

Er is echter één merk dat heel bekend is en ook keukenmachines verkoopt met een vermogen tot 500 Watt, namelijk KitchenAid. De KitchenAid Classic heeft een vermogen van 275 Watt en de KitchenAid Artisan een vermogen van 300 Watt. Nu zul je je misschien afvragen hoe zulke luxe en prijzige keukenmachines wegkomen met een vermogen van nog geen 500 Watt.

KitchenAid keukenmachines zijn voorzien van een unieke, directe motoraandrijving die maar weinig keukenmachinemerken in hun apparaten bouwen. Daardoor gaat er weinig kracht verloren tijdens het mixen of kneden van je ingrediënten. De KitchenAid keukenmachines zijn dan ook zeer duurzaam.

Benieuwd naar de verschillen tussen de bekende KitchenAid keukenmachines? Vergelijk hier de Classic, Artisan en Professional.

Wat kun je met een keukenmachine tot 500 Watt zonder directe motoraandrijving?*

✓ Slagroom kloppen
✓ (Licht) Beslag mixen
✗ (Zwaar) deeg kneden

Keukenmachines 500 – 750 Watt

Het assortiment van keukenmachines tot 750 Watt is een stuk groter. Veel betaalbare keukenmachines die een hele goede prijs-kwaliteitverhouding hebben, behoren tot deze vermogensklasse.

De bekende Bosch MUM4- en Bosch MUM5-serie behoren bijvoorbeeld tot deze vermogensklasse. Deze zijn al jarenlang één van de beste keukenmachines, volgens zowel gebruikers als onafhankelijke organisaties zoals de Consumentenbond.

Deze keukenmachines kosten om en nabij €100,-. Een prima bedrag voor een meer dan prima keukenmachine.

Wat kun je met een keukenmachine tot 750 Watt?

✓ Slagroom kloppen
✓ Beslag mixen
✓ Licht deeg kneden (indien voorzien van deeghaken)
✗ Zwaar deeg kneden

Keukenmachines 750 – 1000 Watt

Now we’re talking. Met een keukenmachine tot 1000 Watt heb je al een hele goede keukenmachine in huis.

Verreweg de meeste keukenmachines die je ook terugvindt op De Beste Keukenmachine vallen in deze vermogensklasse. Dit zijn zeer krachtige keukenmachines waarmee je vrijwel alles kunt doen: slagroom kloppen, beslag mixen en zelfs zwaar deeg kneden.

De reden die je kunt hebben om toch een keukenmachine van meer dan 1000 Watt aan te schaffen, kan zijn dat deze een grotere mengkom hebben waardoor ze nog even extra geschikt zijn voor het langdurig kneden van zeer zwaar deeg.

Wat kun je met een keukenmachine tot 1000 Watt?

✓ Slagroom kloppen
✓ Beslag mixen
✓ Licht deeg kneden (indien voorzien van deeghaken)
✓ Zwaar deeg kneden (indien voorzien van deeghaken)

Keukenmachines 1000+ Watt

Met een keukenmachine die meer dan 1000 Watt heeft, beschik je over een professionele keukenmachine. Deze keukenmachines zijn dankzij hun krachtige vermogen voor vrijwel elke toepassing geschikt.

Omdat keukenmachines met een vermogen boven de 1000 Watt ook vaak voorzien zijn van een grote mengkom, zijn ze in het bijzonder geschikt voor het kneden of mixen van grote hoeveelheden zwaar deeg of beslag.

Wat kun je met een keukenmachine boven 1000 Watt?

✓ Slagroom kloppen
✓ Beslag mixen
✓ Licht deeg kneden (indien voorzien van deeghaken)
✓ Langdurig, zwaar deeg kneden (indien voorzien van deeghaken)
✓ Grote hoeveelheden beslag en deeg mixen of kneden