Een houtskool-BBQ is een traditionele barbecue die verkrijgbaar is in allerlei soorten en maten. De meeste mensen barbecueën op een houtskool-BBQ. De belangrijkste reden om te barbecueën op een houtskoolbarbecue is de bijzondere smaak die het aan vlees en groenten geeft. Die krijgen een heerlijke grillsmaak en behouden hun aroma’s. Andere opties zijn een gasbarbecue of elektrische barbecue.
Houtskool-BBQ’s stook je op houtskool of briketten. Een barbecue op houtskool heeft als voordelen dat hij hogere temperaturen bereikt dan een elektrische barbecue. Hierdoor wordt het voedsel sneller gaar en krijgt het een krokantere laag. Ook blijven de vleessappen en vetten behouden. Voor de echte barbecueliefhebber is een BBQ op houtskool daarom de beste keuze.
Beste kolen BBQ overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs Bij Bol | |
Meest luxe keuze | Check Prijs Bij Bol | |
Beste Kamado BBQ | Check Prijs Bij Bol | |
Beste kogelbarbecue | Check Prijs Bij Bol | |
Beste eivormige barbecue | Check Prijs Bij Bol | |
Meest gebruiksvriendelijke keuze | Check Prijs Bij Bol | |
Beste duurzame keuze | Check Prijs Bij Bol | |
Beste goedkope keuze | Check Prijs Bij Bol |
De 8 beste houtskool-BBQ’s onderzocht
Deze houtskool barbecue van KitchenBrothers heeft een ruim grilloppervlak voor maar liefst twintig hamburgers. Dankzij de houtskolen krijgen ze een authentieke rooksmaak. Dit model heeft een verstelbaar kolenrooster, handige zijpanelen en vaatwasserbestendige onderdelen.
- Ruim grilloppervlak voor tot 20 burgers
- Houtskolen zorgen voor authentieke rooksmaak
- Gemakkelijk schoonmaken, vaatwasserbestendige onderdelen
- Verstelbaar kolenrooster
- Handige zijpanelen
- Wieltjes voor makkelijk verplaatsen
- Handvat minder handig voor verplaatsen
- Nog zelf in elkaar zetten
Heb je een grote tuin en is barbecueën een van je favoriete bezigheden, dan is dit een echte topper. Deze barbecue haalt de keuken naar buiten en geeft de meeste mogelijkheden. Je hebt veel ruimte om te grillen en je spullen op te bergen. Het bijzondere aan deze barbecue is dat het ook een smoker is. Dit maakt het mogelijk om vlees te roken of langzaam te garen, wat heerlijk mals vlees oplevert (met een lekkere rooksmaak). Dit is de beste barbecue voor grote gezelschappen. Zowel geschikt voor houtskool als gas.
- Met thermometer voor het perfecte stukje vlees
- Veel ventilatiemogelijkheden
- Overschakelen naar gas als je dat wenst
- Meeste opbergruimte
- Makkelijk te verplaatsen dankzij de wielen
- Veel ruimte om te grillen
- Ook geschikt om vlees te roken (met smokerbox)
- Groot, dus neemt veel ruimte in beslag
- Prijzig
De KitchenBrothers Kamado BBQ biedt een unieke barbecue-ervaring met zijn duurzame Mulliet keramiek en een temperatuur tot wel 1.000 °C. Perfect voor iedereen die op zoek is naar een veelzijdige, gezonde en hoogwaardige barbecue. Of je nu wilt grillen, roken of pizza’s wilt bakken, deze Kamado BBQ is klaar voor elke uitdaging.
- Bereikt zeer hoge temperaturen tot 1.000 °C voor perfecte grillresultaten
- Gemaakt van duurzaam Mulliet keramiek dat lang meegaat
- Inclusief uitgebreide accessoireset voor verschillende kooktechnieken
- 100% PFAS-vrij voor gezond barbecueën
- Gemakkelijk te verplaatsen met handvatten
- Minder geschikt voor grote gezelschappen
- Relatief zwaar om te verplaatsen zonder wielen
Deze mooie, kogelvormige Weber-barbecue is ideaal als je op zoek bent naar een kogel-barbecue. Wij vinden dit een heel goede barbecue, omdat hij een bovengemiddeld groot grilloppervlak heeft voor een kogel-barbecue (diameter 57 centimeter), op pootjes staat en erg duurzaam is. Daarbij is hij toch compact en makkelijk in gebruik. Hierdoor past de barbecue prima op een balkon, maar is hij ook geschikt in de tuin. Deze barbecue gaat gegarandeerd jaren mee en is (vinden wij) een prima aankoop, vooral voor mensen die nog nooit een barbecue hebben gehad.
- Hoge kwaliteit
- Goede ventilatiemogelijkheden
- Makkelijk te verplaatsen door de wieltjes
- Onderop wat ruimte voor BBQ-benodigdheden
- Barbecuet perfect (wordt gloeiend heet)
- Hittebestendige handgreep op de deksel
- Staat stevig op zijn poten
- Geen thermometer
- Met een ronde barbecue heb je net wat minder ruimte op de grill
Dit is een kwalitatieve en compacte Kamado barbecue met veel mogelijkheden. Kamado barbecues worden gekenmerkt door hun eivorm en worden gemaakt van sterk keramisch materiaal, Hierdoor verdragen ze goed hitte en houden ze lang warmte vast. Ideaal om op hoge temperatuur te barbecueën of juist langzaam op lagere temperaturen. Ook heeft deze kamado een goede ventilatie zodat je eenvoudig de gewenste temperatuur bereikt. Deze alleskunner is geschikt om te grillen, stomen, koken en voor slowcooking.
- Met thermometer
- Bestand tegen temperaturen tot 1000 graden
- Inclusief vleesthermometer
- Neemt niet veel ruimte in beslag
- Barbecue warmt snel op
- Vlees smaakt heerlijk
- Kleine grill (diameter 27 centimeter)
- Geen hoog model (lage poten)
- Niet geschikt voor een pizzasteen (past niet)
Deze barbecue van BBQ Collection is een leuke, compacte barbecue met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze barbecue is handig in gebruik en ideaal om mee te nemen naar het park, strand of de camping. Hij is natuurlijk ook geschikt om heerlijk op je balkon of in de tuin te barbecueën. Het leuke is dat de barbecue dicht en open te gebruiken is. Wanneer je de barbecue open gebruikt, heb je twee grillroosters en dus extra grillruimte.
- Leuk ontwerp
- Gemaakt van roestvrij staal
- Hittebestendig handvat bovenop
- Makkelijk mee te nemen (afsluitbaar en handvat)
- Beste prijs-kwaliteitverhouding
- Snel klaar voor gebruik
- Grillen aan twee kanten
- Zeer lage pootjes
- Minder duurzaam en stevig dan duurdere barbecues
- Geen thermometer
- Niet geschikt voor een pizzasteen (te klein)
Dit is een leuke, kleine houtskoolbarbecue gemaakt van duurzaam gietijzer. Gietijzer is slijtvast en heeft als voordeel dat het goed heet wordt en lang warmte vasthoudt. Het leuke van deze barbecue is dat hij ook geschikt is om een kampvuur te maken. Daarom vinden wij dit een goede koop voor iedereen die ervan houdt om ’s zomers in de tuin of op het balkon te genieten tijdens de avonduren. Eerst barbecueën en daarna borrelen en ontspannen.
- Potkachel en barbecue in één
- Redelijk groot grillrooster (diameter 36 centimeter)
- Rooster met twee handvatten
- Makkelijk te verplaatsen
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Kolen warmen snel en goed op
- Lage poten
- Onduidelijke montagehandleiding
- Geen thermometer
Dit is een simpele barbecue op pootjes. Deze barbecue is duidelijk een stuk minder uitgebreid dan andere barbecues op deze pagina, maar doet wat hij moet doen. Het is een prima barbecue voor een zomer, weekendje weg of de camping. Bij goed gebruik gaat de barbecue een meerdere jaren mee. Verder is de barbecue van een aantal handigheidjes voorzien, zoals het in hoogte verstelbare rooster en het steelhandvat om het rooster te verplaatsen.
- Weegt het minst (1,4 kilo)
- Makkelijk te verplaatsen
- Je hoeft niet te bukken (pootjes zijn hoog)
- Functioneel en snel warm
- Makkelijk schoon te maken
- Minst stevig
- Minst duurzaam
- Geen thermometer
- Niet geschikt voor een pizzasteen (te zwak)
Waar moet je op letten bij het kopen van een houtskool-BBQ?
- Maat: Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke maat barbecue je wilt kopen. Barbecues zijn verkrijgbaar in verscheidene soorten en maten.
- Hoogte: Wil je een laag model of een barbecue op poten? Beide hebben voor- en nadelen en het is net wat jouw wensen zijn. Een barbecue op poten neemt meer ruimte in beslag en is over het algemeen minder makkelijk mee te nemen. Barbecues met korte poten zijn compacter en makkelijk te vervoeren.
- Gewicht: Houd er rekening mee dat een houtskoolbarbecue gewicht met zich meebrengt. Kwalitatieve en duurdere barbecues wegen makkelijk twintig tot dertig kilo. Grotere barbecues wegen al gauw veertig of vijftig kilo.
- Wieltjes: Koop je een grotere of zwaardere barbecue, let dan op of er wieltjes onder zitten. Een barbecue met wieltjes is makkelijker te verplaatsen.
- Ruimte om te grillen: Een grotere barbecue staat niet altijd gelijk aan meer ruimte om te grillen. Lees goed in de omschrijving wat de afmeting of diameter van het rooster is. Op een kleine barbecue passen soms maar een paar stukjes vlees. Soms passen er bijvoorbeeld net vier hamburgers op.
- Slijtvast: Wij vinden dat producten jaren mee moeten gaan. Daarom beoordelen we altijd de duurzaamheid van een product.
- Stevigheid: Wij vinden stevigheid een belangrijke koopfactor, vooral als je een kwaliteitsbarbecue wilt bestellen. Daarom hebben we alle barbecues getest en vergeleken op basis dit punt.
- Opbergruimte: Het is altijd handig als een houtskool-barbecue wat extra ruimte heeft om spullen op te leggen, bijvoorbeeld BBQ-gereedschap of een bord om het vlees op te leggen.
- Temperatuurmeter: Niet alle houtskool-barbecues hebben een temperatuurmeter, maar dit is wel handig. De meeste duurdere modellen hebben wel een temperatuurmeter.
- Ventilatie: Let ook goed op of de houtskool-BBQ voldoende ventilatieopeningen heeft. Deze zijn belangrijk om hetere temperaturen te bereiken. Hoe meer zuurstof de barbecue binnenkomt, hoe heter de barbecue wordt.
De voordelen van een barbecue op houtskool
- Kolen zijn goedkoper dan gas: Het eerste voordeel is dat een barbecue op kolen goedkoper is. Niet in de aankoopprijs, maar in de brandstof. Kolen zijn goedkoper dan gas. Houtskool of briketten zijn wel duurder dan elektriciteit, maar je krijgt er een hoop voordelen voor terug. Vooral dat het eten lekkerder smaakt.
- Vlees smaakt lekkerder en behoudt zijn aroma’s: Vlees smaakt het best op een barbecue op kolen. Met een houtskool-barbecue schroeit het vlees snel dicht waardoor het zijn natuurlijke sappen en vetten behoudt. Ook krijgt het een krokant jasje. Hierdoor smaakt vlees veel lekkerder op een houtskoolbarbecue.
- Keuze uit tientallen soorten en maten: Barbecues op houtskool zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Meer dan bijvoorbeeld elektrische barbecues. Het aanbod is groter waardoor er altijd de juiste voor jou tussen.
- Hogere temperaturen: Een barbecue op kolen wordt heter dan andere barbecues. Dit is gunstig bij barbecueën. Het eten is sneller gaar, dichtgeschroeid en krokanter.
De soorten barbecues
- Houtskool-BBQ: Een houtskoolbarbecue, ook wel een kolen-BBQ genoemd, is de populairste barbecue. De belangrijkste voordelen van een BBQ op houtskool zijn dat ze goedkoper zijn in het gebruik en hogere temperaturen bereiken. Bovendien wordt voedsel krokanter en smaakt vooral vlees beter.
- Gasbarbecue: Koken op gas is beter voor je gezondheid, omdat voedsel van een gasbarbecue minder kankerverwekkende stoffen bevat in vergelijking met voedsel dat is verkoold op een houtskoolbarbecue. Het nadeel is dat je inlevert in smaak en dat de aanschafprijs van gastanks hoger is. Een gasbarbecue gaat wel makkelijker en sneller aan.
- Elektrische barbecue: Een elektrische barbecue is het tweede alternatief. Grillen op een elektrische barbecue lijkt op grillen op een elektrische grillplaat of gourmetstel. Het vlees smaakt minder lekker als op een houtskool-BBQ en wordt minder sappig en krokant. Ook heeft het minder sfeer als een traditionele barbecue.
- Tafelbarbecue: Een tafelbarbecue is een kleine, compacte barbecue op korte poten (of zonder poten). Tafelbarbecues zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Vaak ook elektrisch. Het voordeel is dat ze gebruiksvriendelijk zijn en niet veel ruimte in beslag nemen. Ideaal voor een klein gezelschap, maar minder geschikt voor grote groepen.
- Kogelbarbecue: Een kogelbarbecue is een ronde barbecue met een deksel. Het heeft een traditioneel uiterlijk en is zeer populair. Ze zijn verkrijgbaar met korte en lange poten. Een goed voorbeeld is de Weber Barbecue.
Conclusie
Een houtskool-BBQ is een populaire en traditionele barbecue, die houtskool of briketten gebruikt als brandstof. Een houtskool-BBQ is de beste keuze voor barbecueliefhebbers. Het geeft de meeste sfeer, bereikt de hoogste temperaturen en grilt het lekkerste vlees. Bovendien is barbecueën op kolen goedkoper dan gas.
In onze top 8 vind je de beste houtskool-BBQ’s in verschillende prijsklassen. Onze favoriet is een traditionele Weber Barbecue, die geroemd wordt om zijn goede algehele kwaliteit. Een echte alleskunner. Onze beste algemene keuze de Boretti is een topper voor een groter gezelschap. Ook dit is een kwalitatieve barbecue die jaren meegaat. Daarnaast heeft het een luxe en stijlvol ontwerp.
Eigenlijk zijn wij enthousiast over alle barbecues op deze pagina. Door de grote verschillen tussen de barbecues zit er voor iedereen wat tussen.
Veelgestelde vragen
Wat is de beste barbecue?
Dat verschilt en hangt af van je wensen. Op deze pagina vind je de acht beste houtskool-barbecues in verschillende prijsklassen. Bij het kopen van een goede barbecue let je vooral op duurzaamheid en algehele kwaliteit.
Wat is het voordeel van barbecueën op kolen?
Op een kolen of houtskool-BBQ smaakt je vlees lekkerder en beter dan op een gas of elektrische barbecue. Een ander voordeel is dat een kolen BBQ hogere temperaturen bereikt (tot wel 400 graden). Hierdoor bakt je vlees sneller en beter. Bovendien is het voordeliger dan gas.
Wat is het verschil tussen houtskool en houtskoolbriketten?
Houtskool verbrandt sneller en bereikt hogere temperaturen dan briketten. Ook gaat houtskool makkelijker aan en is het sneller klaar voor gebruik. Briketten daarentegen branden langer en gaan moeilijker aan.
Hoe lang moet houtskool branden voor je begint met barbecueën?
Laat de houtskool of briketten branden totdat ze bedekt zijn met witgrijze as. Het duurt ongeveer 20-25 minuten voordat de houtskool witgloeiend en klaar voor gebruik is. Bij briketten duurt het langer.
Smaakt eten beter op een kolen barbecue?
Eten smaak beter op een kolen-BBQ dan op een gasbarbecue of elektrische barbecue. Dit komt omdat houtskool de smaak, het aroma en de textuur van voedsel lekkerder maakt.
Hoe werken de ventilatieopeningen in een barbecue?
De ventilatieopeningen regelen de hoeveelheid lucht die in je barbecue komt en beïnvloeden de temperatuur. Hoe meer lucht er in de barbecue komt, hoe heter hij wordt. Als je een beginner bent, laat dan zowel de bovenste als de onderste ventilatieopeningen volledig open.
Is het beter om te barbecueën met deksel open of dicht?
Barbecueën doe je vooral met het deksel open. Dit geeft meer controle over de temperatuur en het eten. Vuur heeft zuurstof nodig om te branden. Een deksel voorkomt dat er nieuwe zuurstof in de barbecue komt. Gebruik het deksel alleen om het vuur te dempen wanneer de vlammen te groot worden.