Brood maken met een keukenmachine: tips & recepten

Zelf brood maken met je keukenmachine? 
Op deze pagina leggen we uit hoe je dat doet en delen we 3 heerlijke recepten met je!

Brood maken met keukenmachine

Welke keukenmachines zijn geschikt voor het kneden van brooddeeg?

Wat is er nu lekkerder dan vers gebakken brood? En vooral als je het helemaal zelf maakt. Krokant vanbuiten en heerlijk warm vanbinnen. Voordat je het brood eenmaal klaar is, is natuurlijk wel het een en ander nodig. Vooral het kneden kost veel tijd en kan ook best een zwaar klusje zijn. Gelukkig kan je keukenmachine je daarbij een handje helpen. 

Ben je op zoek naar de beste keukenmachine voor het maken van brooddeeg? Lees dan ons artikel waarin we de vijf beste keukenmachines voor het maken van brooddeeg voor je op een rijtje hebben gezet. 

Populaire keukenmixers voor het kneden van zwaar deeg:

[affegg id=49]

Keukenmachine als hulpmiddel bij het maken van brood

Een keukenmachine is een super handig hulpmiddel bij het maken van brood. Een keukenmachine is namelijk een krachtige machine die het kneden eenvoudig van je over kan nemen. Zeg dus maar gedag tegen zere handen en polsen na het maken van brooddeeg. 

Voor het maken van brooddeeg met je keukenmachine gebruik je de deeghaak. Deze haak wordt bij veel keukenmachines standaard geleverd. Doe alle ingrediënten één voor één in de keukenmachine en de machine doet de rest van het werk. 

3 heerlijke broodrecepten met keukenmachine

Door de deeghaak te monteren kun je eenvoudig brooddeeg kneden met je keukenmachine. In principe kun je talloze brood recepten maken met jouw keukenmachine. Hieronder delen we 3 leuke en lekkere recepten die je eenvoudig kunt maken met een keukenmachine.

1. Italiaanse focaccia

Dit heb je nodig voor het maken van een Italiaanse focaccia met een keukenmachine. Geschikt voor +/- 4 personen:

  • 500 gram broodmeel
  • 1 zakje gedroogde gist
  • Een snufje zout
  • Een snufje suiker
  • 60 ml (4 el) knoflook olijfolie
  • 30 ml (2 el) vers gehakte tijm
  • 1 rode ui, in plakjes
  • 50 gram gesneden chorizo, gesneden in kwarten
  • 175 gram Dolcelatte kaas, gesneden
  • 225 gram zongedroogde tomaten
  • Verse takjes rozemarijn
  • Takjes tijm
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zeezout

Bak het brood 25-30 minuten op 200 graden.

2. Roggebrood met noten en bessen

Dit heb je nodig:

  • 175 gram noten fruit mix amandel, rozijn, gojibes
  • 140 gram kaneelamandelen
  • 300 gram roggemeel
  • 200 gram volkoren tarwemeel
  • 1 theelepel baking soda
  • 1½ theelepel zout
  • 400 ml karnemelk

Bak het brood 40 minuten op 200 graden.

3. Suikerbrood

Dit heb je nog dit voor het maken van het lekkerste suikerbrood met je keukenmachine: 

  • ​​350 gram bloem
  • 7 gram zout
  • 10 gram gedroogde gist
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 40 ml gembersiroop
  • 165 ml melk, lauwwarm

Voor de vulling

  • 160 gram parelsuiker of grof gehakte suikerklontjes
  • 15 gram boter, gesmolten
  • ¾ theelepel kaneelpoeder

Verder nodig

  • Boter, om in te vetten
  • Witte basterdsuiker, voor de vorm
  • 25 gram boter, gesmolten

Bak het brood 35 tot 45 minuten op 200 graden. 

Do’s and don’t bij het maken van brood met een keukenmachine

  • Gebruik een deeghaak bij het kneden van de ingrediënten. Deze haak is namelijk speciaal gemaakt voor het kneden van brooddeeg. 
  • Wanneer je begin met kneden zet je de keukenmachine eerst op de langzame stand. Pas tijdens de laatste minuten zet je de keukenmachine op de wat snellere stand. 
  • Denk je tijdens het kneden dat het deeg te nat is? Voeg dan geen bloem toe, maar laat de machine nog even doorkneden. Je zult vanzelf zien dat het beslag de juiste textuur aanneemt. Door het toevoegen van bloem wordt de smaak van het brood namelijk niet lekkerder.