Een grillplaat voor inductie is een van de meest veelzijdige hulpmiddelen die je nodig hebt in jouw keuken. Een grillplaat op inductie helpt jou namelijk om lekker, veelzijdig en gezond te koken. Van sappige steaks en verse vis, tot gegrilde groenten en warm fruit. Op een grillplaat kan het allemaal. Er zijn veel verschillende soorten grillplaten. Niet alleen qua maat en vorm, maar ook qua materiaal en kwaliteit. Zo zijn er bijvoorbeeld grillplaten van aluminium en roestvrij staal. Maar ook van duurzaam gietijzer. Ook de prijzen liggen ver uit elkaar. Het kiezen van de juiste grillplaat voor jouw kookwensen lijkt daarom misschien ingewikkeld. Maar met onze tips vind jij eenvoudig de beste grillplaat voor jou!
De beste grillplaat voor inductie per categorie:
- Beste Algemene Keuze: AEG
- Meest Luxe Keuze: Le Creuset
- Beste Flexibele Keuze: Cendo
Beste inductie grillplaten overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
![]() | Beste algemene keuze | Check Prijs bij Bol |
![]() | Meest luxe keuze | Check Prijs bij Bol |
![]() | Beste flexibele keuze | Check Prijs bij Bol |
![]() | Beste gietijzeren keuze | Check Prijs bij Bol |
![]() | Beste prijs-kwaliteit verhouding | Check Prijs bij Bol |
![]() | Beste goedkope keuze | Check Prijs bij Bol |
De 6 beste grillplaten op inductie onderzocht
Geef jouw gerecht de perfecte smaak van een buitengrill met deze inductie grillplaat van AEG. Deze grill verdeeld de warmte snel en gelijkmatig over jouw gerecht. Waardoor je jouw stukje vlees of vis met gemak gelijkmatig gaar kookt. Maar ook gegrilde groenten en fruit bereid je eenvoudig en gezond op deze grill. Zo kook je eenvoudig een volledige maaltijd, met smakelijk fruit dessert.
- Perfecte buitengrill smaak
- Vetarm grillen dankzij de goede antiaanbaklaag
- Grote handvatten houd je makkelijk en prettig vast
- 2 jaar garantie
- Zware grillplaat – 5,6 kg
- Na gebruik moet je hem een uur laten afkoelen voordat je hem kunt schoonmaken
De Le Creuset Signature Grillplaat is de ultieme keuze voor wie luxe en kwaliteit zoekt in de keuken. Gemaakt van geëmailleerd gietijzer, biedt deze grillplaat een uitstekende warmteverdeling, waardoor je gerechten perfect en gelijkmatig worden bereid. Het geribbelde oppervlak zorgt voor het dichtschroeien van voedsel en vetarm bakken, terwijl het stijlvolle design in de kleur Meringue een elegante toevoeging is aan elke keuken. Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven, en vaatwasser veilig, maakt deze grillplaat een premium keuze voor de veeleisende kok.
- Uitstekende warmteverdeling voor gelijkmatig garen
- Luxe en duurzaam geëmailleerd gietijzer
- Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief oven en BBQ
- Geribbeld oppervlak voor perfect dichtschroeien en vetarm bakken
- Vaatwasser veilig voor eenvoudig onderhoud
- Het gewicht kan zwaar zijn voor sommige gebruikers
- Hogere prijs in vergelijking met andere grillplaten
Deze mooie grillplaat voor inductie is ideaal voor op jouw Bridge- of FlexZone kookplaat. Dankzij de twee verschillende grillzones, kook je met deze grillplaat extra gevarieerd. Of je nu zin hebt in een gegrilde entrecote, verse vis wil bereiden, of gezonde groenten en fruit wil grillen. Deze grillplaat kan het allemaal tegelijk. De plaat is gemaakt van duurzaam gietijzer. En is voorzien van een gecoate laag, waardoor je minder olie nodig hebt bij de bereiding. Zo kook je eenvoudig, lekker en gezond.
- Gecoate laag is eenvoudig schoon te maken
- Duurzaam gietijzer – gaat generaties lang mee
- Groot grill oppervlakte
- 2 verschillende zones om verschillende gerechten te grillen
- Grillplaat voor inductie is alleen geschikt voor Bridge- en FlexZone kookplaten
- Aan de zware kant – 4,8 kg
Met deze kwaliteit grill van Le Creuset kook je snel, overheerlijk en gezond. Het gietijzer houdt de warmte goed vast en verdeelt de warmte gelijkmatig over het gerecht. De grill heeft twee verschillende zones. Daardoor bereid je gemakkelijk twee gerechten tegelijk. Verder heeft de pan mooie grillstrepen. Die zien er niet alleen mooi uit op jouw biefstuk of groente, maar ook handig zijn om overtollig vet af te voeren.
- Twee verschillende grillzones – bereid eenvoudig twee gerechten tegelijk
- Gietijzer gaat bij goed onderhoud generaties lang mee
- Geschikt voor verschillende warmtebronnen – waaronder inductie
- Grillstrepen voeren overtollig vet af
- Levenslange garantie
- Gewicht – 3,2 kg
- Gietijzer vraagt specifiek onderhoud
De Cast Iron Gietijzeren Grillpan is de perfecte keuze voor wie op zoek is naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Deze robuuste grillpan biedt een uitstekende warmteverdeling, waardoor je gemakkelijk perfecte grillstrepen en een heerlijke grillsmaak aan je vlees, vis, of groenten kunt toevoegen. De vierkante vorm biedt extra ruimte om je gerechten te bereiden, en de pan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven, wat hem zeer veelzijdig maakt.
- Geeft een authentieke grillsmaak en -strepen aan je gerechten
- Gemaakt van duurzaam gietijzer voor langdurig gebruik
- Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven
- Optimale warmtegeleiding voor gelijkmatig garen
- Moet met de hand worden afgewassen
- Het gewicht kan zwaar zijn voor sommige gebruikers
Deze unieke vierkante grillplaat verdeeld de hitte perfect over jouw gerecht. Daardoor grill je eenvoudig op een professionele manier de meest smakelijke maaltijden. Dankzij de antiaanbaklaag kun je vetarm grillen en bakt je eten niet snel aan. En na gebruik zet je hem eenvoudig in de afwasmachine. Lekker koken was nog nooit zo eenvoudig!
- Mag in de afwasmachine
- Vierkante vorm zorgt voor optimale warmteverdeling
- Geschikt voor alle warmtebronnen – waaronder inductie
- Zeer licht – slechts 1.3 kg
- 1 jaar garantie
- Er mist een hoge rand – waardoor vet er tijdens de bereiding soms afdruppelt
- Door het lichte gewicht verschuift hij snel op de kookplaat
Waar moet je op letten met het kopen van een grillplaat voor inductie?
- Materiaal: Om goed te grillen op inductie is het belangrijk dat het materiaal de warmte goed geleid. Geschikte materialen hiervoor zijn bijvoorbeeld gietijzer en roestvrij staal.
- Antiaanbaklaag: Een grillplaat met antiaanbaklaag is makkelijk schoon te maken. Maar niet alle antiaanbaklagen zijn geschikt voor inductie. Controleer daarom of de antiaanbaklaag van de grillplaat compatibel is met een inductie kookstel.
- Grootte: Het is belangrijk om een formaat te kiezen dat past bij de hoeveelheid eten dat je wil klaarmaken. Check daarnaast of dat formaat ook op jouw kookplaat past.
- Handvatten: Let op dat de handvatten prettig zijn om vast te houden. Ook is handig als de handvatten koel blijven tijdens het grillen. Zo pak je de grillplaat eenvoudig en veilig op, ook als deze wat zwaarder is.
- Schoonmaken: Sommige grillplaten zijn eenvoudiger schoon te maken dan andere. Zo hebben sommige platen een antiaanbaklaag die makkelijk schoon te maken is. Andere grillplaten kunnen zelfs in de afwasmachine. Ga bij jezelf na hoe belangrijk het schoonmaakgemak is voor jou.
- Gewicht: Het gewicht van grillplaten verschilt sterk. Dit ligt deels aan de grootte. Maar met name het type materiaal bepaalt het gewicht van de grillplaat. Zo zijn roestvrijstalen grillplaten aan de lichtere kant. Terwijl gietijzeren grillplaten zwaarder zijn. Zwaardere platen zijn meestal kwalitatief beter en gaan langer mee. Dit terwijl lichtere grillplaten prettiger zijn in gebruik, omdat je ze eenvoudig optilt en opbergt.
De voordelen van een grillplaat voor inductie
Grillen op een bakplaat voor inductie is een lekkere en gezonde manier van eten bereiden. Zo bereid je niet alleen heerlijk gegrild vlees en lekkere verse vis. Je grilt ook eenvoudig perfect gare groenten en vers fruit. Behalve de veelzijdigheid van grillen, zijn er nog een aantal andere handige voordelen van grillen op inductie:
- Tijd: Een bakplaat voor inductie warmt snel en gelijkmatig op. Daardoor ben je minder tijd kwijt met het bereiden van je maaltijd.
- Duurzaam: bij het verwarmen van een bakplaat voor inductie is er minder energie nodig dan bij de meeste andere kookplaten. Ze verwarmen namelijk direct de pan, en er gaat geen energie verloren aan het verwarmen van de omringende lucht. Daarnaast gaan grillplaten voor inductie heel lang mee. Er is namelijk weinig slijtage tijdens gebruik.
- Veilig: Inductiekookplaten maken geen gebruik van open vuur en zijn daarom heel veilig. Ook gaan deze kookplaten automatisch uit, wanneer er geen pan op staat. Waardoor je minder kans op brandwonden hebt tijdens het koken.
- Temperatuur: Met een inductiekookplaat kun je de temperatuur van je grillplaat preciezer regelen dan met andere kookplaten. Daardoor grill je jouw gerecht met meer gemak precies goed gaar.
- Gemak: Het bereiden van eten op een grillplaat is heel eenvoudig. Daarnaast zijn grillplaten voor inductie eenvoudig schoon te maken. Sommige kunnen zelfs in de vaatwasser.
- Veelzijdigheid: Grillplaten voor inductie zijn er in verschillende maten en vormen. Hierdoor kook je zeer gevarieerd. Zo bereid je bijvoorbeeld heerlijk gegrilde steaks, verse vis, gegrilde groenten, en zelfs lekker warm fruit. Sommige grillplaten hebben daarnaast een platte en een geribbeld oppervlak. Daardoor kun je het eten ook nog op verschillende wijze bereiden.
Mijn eigen ervaring
Ik ben een echte hobbykok. Ik kook graag voor mijn gezin, maar ook voor vrienden. Daarom zoek ik altijd nieuwe gadgets om vrienden en familie met de lekkerste gerechten te verrassen. Toen ik hoorde dat je ook kunt grillen op een grillplaat voor inductie wilde ik dat dan ook graag uitproberen. En ik ben niet teleurgesteld! Ik ben echt onder de indruk over hoe snel en gelijkmatig mijn grillplaat verwarmd. De grillplaat is ook super veelzijdig. Laatst had ik bijvoorbeeld als voorafje verse vis gegrild, als hoofdgerecht een heerlijke entrecote met gegrilde groenten en als toetje serveerde ik ijs met gegrilde ananas. En dat viel echt super in de smaak! Wat ook helpt, is dat je hem makkelijk en snel schoonmaakt. Zo leg je in no-time het hoofdgerecht op de grill nadat het voorgerecht klaar is. Echt ideaal.
Conclusie
In de moderne keuken zijn inductiekookplaten tegenwoordig favoriet. Ze werken snel, efficiënt en energiezuinig en zijn veiliger dan de meeste traditionele kookplaten. Omdat ze direct afkoelen wanneer er geen pan op staat. Dankzij speciale grillplaten kun je nu ook grillen op jouw inductie kookplaat. Zo kook je nog gevarieerder, en haal je de echte barbecue grillsmaak naar binnen. Of je nu hamburgers wil bakken, een malse steak wil grillen of een verse vis wil klaarmaken. Met een grillplaat voor inductie kan het allemaal! Het is dan ook geen verrassing dat veel (thuis)koks graag koken op een inductie grillplaat.
Grillplaten zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo heb je bijvoorbeeld grillplaten van gietijzer, maar ook van aluminium, of roestvrij staal. In onze kookgids beschrijven wij alle verschillen en de punten waar je op moet letten bij de aankoop van een grillplaat van gietijzer. Op basis van onze bevindingen komt de Zo grill jij binnenkort ook de lekkerste gerechten bij jou thuis.
Wil je voor al jouw maaltijden de beste kwaliteit pannen vinden? Kijk dan ook eens bij de kwaliteit inductie pannen van BK, of bekijk de beste inductie pannensets van 2024.
Veelgestelde vragen
Kan een gietijzeren grillplaat op inductie?
Net als andere gietijzeren pannen, werkt een gietijzeren grillplaat goed op inductie. Een gietijzeren grillplaat warmt snel en gelijkmatig op. Daardoor kun je eenvoudig de lekkerste gerechten grillen op jouw inductie kookplaat. LET WEL OP! Gietijzeren grillplaten kunnen ruw zijn aan de onderkant. Zorg er daarom voor dat je de grillplaat altijd optilt bij gebruik en niet over de kookplaat schuift. Dit kan namelijk krassen op jouw inductiekookplaat veroorzaken.
Hoe gebruik je een grillplaat op inductie?
Verwarm je kookplaat op middelmatige hitte. Spetter water op de grillplaat voor inductie om te bepalen wanneer de plaat heet genoeg is. Wanneer de waterdruppels sissen en direct verdampen is de plaat op de juiste temperatuur. Leg dan het voedsel op de plaat. Laat het voedsel dicht schroeien, voordat je het verplaatst of omdraait. En grill het vervolgens helemaal gaar.
Hoe heet moet een grillplaat zijn?
Om te controleren of jouw grillplaat voor inductie heet genoeg is, kun je de kerntemperatuur van jouw eten controleren. Bij vlees en kip moet deze temperatuur minimaal 75 graden zijn. Bij vis minimaal 60 graden. En bij Rosé vlees minimaal 55 graden. Zo voorkom je dat je mogelijk voedselvergiftiging oploopt.
Wat is de beste grillplaat?
De beste grillplaat voor jou hangt af van jouw kookwensen. Zo ligt het aan de hoeveelheid eten die je tegelijk wil grillen. Maar ook jouw budget, en de warmte bron waarmee je wil koken. Uit ons onderzoek kwam AEG A9HL33 Plancha Grillplaat als beste keuze grillplaat voor inductie. Voor andere warmtebronnen, vonden wij ook de beste grillpannen.
Kun je grillen op een inductie kookplaat?
Ja. Met een speciale inductie grillplaat grill je eenvoudig de lekkerste gerechten op jouw inductie kookplaat. In onze kookgids vind je waar je op moet letten als je een geschikte grill wil kopen voor jouw kookplaat.