Niels Zee

Niels Zee

is eigenaar van deze website. Test al 3 jaar keuken-, huisdier- en slaapproducten. Woont in Amsterdam met zijn kat en vriendin en is de chef in huis.

7 x De Beste Gietijzeren Skillet – Koopgids 2024

Een gietijzeren skillet is onmisbaar in jouw keuken. Gietijzeren skillets hebben namelijk een superieure warmte capaciteit. Ze houden hitte lang vast, waardoor je energie zuinig kookt. En verdelen de warmte gelijkmatig over jouw gerecht. Hierdoor serveer jij met gemak een perfect gelijkmatig gegaard gerecht. 

De beste skillet kiezen is alleen niet altijd even makkelijk. De prijzen liggen ver uiteen. En ook al lijken de pannen veel op elkaar, de kwaliteit varieert sterk. In deze gids helpen we je daarom de beste skillet van gietijzer voor jouw wensen te vinden. Zo bak jij voortaan ook de lekkerste burgers, de meest krokante aardappeltjes, en het knapperigste brood.

Beste gietijzeren skillets overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe gietijzeren skillet Check Prijs
Beste pannenset keuze Check Prijs
Beste compacte keuze Check Prijs
Beste prijs-kwaliteitverhouding Check Prijs
Beste cadeautip Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste gietijzeren skillets onderzocht

Beste Algemene Keuze

Belluci Skillet

5.0

De beste skillet voor fanatieke thuiskoks is deze gietijzeren skillet van Belluci. Deze skillet is gemaakt van 100% natuurlijke materialen. De pan bezit over superieure warmtecapaciteiten. Hierdoor blijft hij lang warm en geleid hij de hitte gelijkmatig over jouw gerecht. Dankzij een speciale emaille antiaanbaklaag kook je vetarm. Zo bak je niet alleen de lekkerste, maar ook de gezondste gerechten.

Voordelen:
  • Veilig vetarm koken dankzij de natuurlijke antiaanbaklaag
  • Makkelijk schoon te maken – door de emaillecoating
  • Inclusief silicone handvatten - waarmee je de pan veilig van het vuur haalt
  • Handvat heeft een brede opening waardoor je de pan gemakkelijk optilt
Nadelen:
  • Ruwe onderkant kan krassen veroorzaken op het kookoppervlak wanneer je hem schuivend verplaatst
  • Een van de zwaardere modellen – 3500 gram
Check Laatste Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Le Creuset Skillet Grill

5.0

Met deze gietijzeren skillet van Creuset haal je hoge kwaliteit in huis. De skillet heeft een luxe grillplaat, waardoor je er nog makkelijker een mals stukje vlees mee bakt. Dankzij de ribbels loopt overtollig vet weg. Zo bak je lekkerder en gezonder dan ooit tevoren. De pan is daarnaast vrijwel onverwoestbaar en gaat je hele leven mee.

Voordelen:
  • Bewezen kwaliteit van Le Creuset
  • Grillplaat in de skillet verwerkt – zo bak je jouw vlees nog lekkerder gaar
  • Overtollig vet loopt weg dankzij de ribbels op de bodem
  • Mooi design
Nadelen:
  • Hogere prijsklasse
  • Door de ribbels is deze skillet minder geschikt om brood of pizza in te bakken
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Pannenset Keuze

Ocina Skillet Set

5.0

Met de Skillet Set van Ocina heb je 3 kwaliteit skillets voor de prijs van 1. Dankzij de 3 handige formaten heb jij altijd het juiste formaat pan in huis voor jouw gerecht. Ook maak je met deze set eenvoudig verschillende gerechten tegelijk klaar. De eerste skillet haal je net met vers gebakken brood uit de oven. Ideaal voor een broodplankje vooraf, terwijl je in de tweede skillet een mals stukje biefstuk bakt. In de derde maak je vervolgens overheerlijke gebakken aardappeltjes klaar. Bon appétit!

Voordelen:
  • Voor elk gerecht het juiste formaat pan
  • Bak meerdere gerechten tegelijk
  • Inclusief duidelijke handleiding om de pannen in te branden
  • 1 jaar garantie
  • Inclusief receptenboek
Nadelen:
  • Mogen niet in de vaatwasser
  • Handvat wordt heet tijdens het bakken
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Compacte Keuze

Petromax Skillet

5.0

Deze hoge kwaliteit skillet is steelloos en onmisbaar in jouw keuken. Niet alleen zijn steelloze skillets namelijk makkelijker om op te bergen. Ze passen ook beter op de meeste kookstellen en in kleine ovens. Dankzij de twee stevige handgrepen is de pan gemakkelijk te hanteren. Daarnaast is hij preseasoned, waardoor inbranden niet nodig is.

Voordelen:
  • Preseasoned – je hoeft de skillet daardoor niet meer in te branden
  • Makkelijk op te bergen
  • Hij past in kleine ovens
  • Twee handige handgrepen waardoor je de pan makkelijk hanteert
  • Twee fijne schenktuiten om jus uit de pan te gieten
Nadelen:
  • Handgrepen warmen sneller op dan een steel – waardoor je pannenlappen nodig hebt
  • Ondanks gebrek aan steel is deze pan niet lichter dan andere skillets – 2300 gram
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding

Koock Amsterdam Skillet

5.0

Deze robuuste skillet van Koock Amsterdam is van extra stevige kwaliteit. Dankzij de vlakke onderkant en het zware gewicht staat hij stabiel op elk fornuis en iedere barbecue. De pan heeft een speciale hitte behandeling gehad. Hierdoor krijgt roest geen kans en gaat de pan langer mee. Daarnaast worden er instructies meegeleverd om de gietijzeren skillet thuis in te branden. Zodat zelfs jouw kleinkinderen later nog van deze pan genieten.

Voordelen:
  • Skillet heeft een speciale hittebehandeling gehad om roest te voorkomen
  • Inclusief duidelijke instructies om de skillet thuis in te branden
  • Beste prijs-kwaliteit verhouding
  • Vlakke bodem zodat de pan stabiel staat en niet schuift
  • Luxe uitstraling dankzij de gravering op de onderkant
Nadelen:
  • Een van de zwaardere gietijzeren skillets – 3500 gram
  • Door het grote formaat en lange handvat past hij niet in kleine ovens
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Cadeautip

Ocina Skillet

5.0

Deze gietijzeren skillet van Ocina is het perfecte cadeau voor fanatieke thuiskoks. De skillet komt in een mooie doos en wordt geleverd met een inspiratievol kookboek. De skillet is daarnaast voorzien van een speciale pannenwant. Deze past precies om het handvat. Hierdoor pak je de pan veilig op wanneer hij heet is. Ook is de pan voorzien van twee handige schenktuiten. Daarmee schenk je eenvoudig vocht of jus uit de pan.

Voordelen:
  • Inclusief handige pannenwant
  • 2 schenktuiten om jus of vocht uit de pan te schenken
  • Inclusief een kookboek vol met inspiratie
  • Wordt geleverd in een doos met luxe uitstraling – ideaal als cadeau
Nadelen:
  • Zwaarder dan sommige andere skillets – 3200 gram
  • Deze grote skillet met steel past niet in kleine ovens
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

The Windmill Skillet

5.0

Met de gietijzeren skillet van The Windmill bak jij jouw maaltijden voortaan altijd perfect gaar. De hitte wordt goed over het kookoppervlak verdeeld, ongeacht de warmtebron. Of je nu op jouw inductieplaat kookt, of hem op de barbecue of in de oven zet. Je krijgt eenvoudig de lekkerste resultaten in deze skillet.

Voordelen:
  • 2 handige schenktuiten aan de zijkanten van de pan
  • Handzaam formaat
  • Zeer voordelige prijs
  • In combinatie met een trivet gebruik je deze pan ook boven kolen of briketten
Nadelen:
  • Niet geschikt voor grote gerechten
  • Geen antiaanbak coating
Check Laatste Prijs op Bol.com

De beste gietijzeren skillet vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Pannenset Keuze Beste Compacte Keuze Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Beste Cadeautip Beste Goedkope Keuze

Belluci Skillet Le Creuset Skillet Grill Ocina Skillet Set Petromax Skillet Koock Amsterdam Skillet Ocina Skillet The Windmill Skillet
Algemene score 4,9/5 4,9/5 4,7/5 4,8/5 4,9/5 4,7/5 4,6/5
Kwaliteit 4,8/5 5/5 5/5 4,8/5 4,8/5 5/5 4,7/5
Handvat 5/5 4,7/5 4,2/5 4,8/5 4,7/5 4,2/5 4,5/5
Maat 31 cm 32 cm 16, 19,5 en 25 cm 25 cm 31 cm 30,5 cm 21 cm
Gewicht 3500 gram 2860 gram 4096 gram 2300 gram 3500 gram 3200 gram 1500 gram
Coating Ja Nee Nee Ja Nee Nee Nee
Prijs

€€

€€€

€€

€€

€€

Waar moet je op letten met het kopen van een gietijzeren skillet?

  • Maat: Skillets zijn er in verschillenden maten. Het is slim om de kleinste maat te kiezen die geschikt is voor de hoeveelheden die jij kookt. Gietijzer is namelijk erg zwaar en hoe groter de pan is, hoe zwaarder hij is. Voor het gebruiksgemak kies je daarom de kleinste pan die geschikt is voor de hoeveelheid voedsel die jij ermee wil bereiden.
  • Gewicht: Gietijzeren pannen zijn zwaarder dan pannen van ander materiaal. Het gewicht van verschillende gietijzeren skillets verschilt echter. Let daarom op het gewicht en kies er een die niet te zwaar voor je is.
  • Handvat: Let erop dat de skillet een handvat heeft die prettig in je hand ligt en niet warm wordt tijdens het koken. Zo til je veilig en comfortabel de zware pan van het vuur.
  • Coating: Sommige gietijzeren pannen hebben een ruwe afwerking, terwijl andere een speciale coating hebben. Ruwe skillets moet je eerst inbranden. Zo ontstaat er een natuurlijke antiaanbaklaag. Bij skillets met een speciale coating is inbranden niet nodig. Met deze pannen kook je direct na aankoop al de lekkerste gerechten.
  • Prijs: De prijzen van gietijzeren skillets liggen ver uiteen. Een goedkope skillet koop je al vanaf 30 euro. Professionele modellen van bekende merken, zoals Le Creuset, kosten tot wel 200 euro. Kwaliteit en naamsbekendheid zijn de belangrijkste redenen voor deze grote verschillen. Wanneer je een goedkopere skillet aanschaft, is het daarom slim om te checken of de reviews van gebruikers goed zijn. Zo weet je zeker dat je vooral op de merknaam inlevert en niet te veel op kwaliteit.

De voordelen van gietijzeren skillets

Een gietijzeren skillet is ideaal om de lekkerste gerechten te bereiden. Zo bak je sappige en malse steaks en hamburgers, roerbak je verse groenten, en bak je overheerlijke panbroden of pizza’s. Gietijzeren pannen hebben de voorkeur over andere pannen omdat ze een aantal handige voordelen hebben:

  • Duurzaam: Gietijzer is een zeer duurzaam materiaal. Wanneer je een skillet van gietijzer goed onderhoudt, gaat de pan met gemak generaties lang mee.
  • Warmte retentie en geleiding: Gietijzer is uniek wat betreft de capaciteit om warmte vast te houden en geleiden. Hierdoor kook je niet alleen energie zuinig, maar bak je jouw eten ook eenvoudiger precies gelijkmatig gaar.
  • Gezond: Gietijzer is een natuurlijk materiaal. Hierdoor worden er geen schadelijke stoffen afgegeven tijdens verhitting. Dit maakt deze pannen een veel gezondere keuze dan bijvoorbeeld pannen van teflon.
  • Veelzijdig: Gietijzeren skillets zijn geschikt voor alle warmte bronnen, inclusief de oven of barbecue. Ze zijn daardoor geschikt voor een grote variatie aan gerechten. Zo bak je een heerlijke malse biefstuk, maar ook een knapperige pizza, of lekkere verse wok groenten.

Mijn eigen ervaring

Mijn eerste gietijzeren skillet kreeg ik cadeau van mijn oma toen ik op kamers ging. Ik had nog nooit van gietijzeren pannen gehoord. Toen ik hem in mijn handen had, vond ik hem vooral een zware en lompe uitstraling hebben. Gelukkig gaf mijn oma mij er een kookboek bij cadeau. Dat was de ideale inspiratie. De gerechten zagen er allemaal zo lekker uit. Het duurde dan ook niet lang tot ik de pan ging gebruiken. Het was goed dat mijn oma de pan al voor mij had ingebrand, want ik weet niet of ik dat als student wel had gedaan. 

Inmiddels weet ik gelukkig dat inbranden heel belangrijk is en doe ik het bij al mijn gietijzeren pannen zelf. Want ja, het gebruik beviel zo goed dat ik nu meerdere gietijzeren pannen heb. Ze zijn zo veelzijdig. Van lekker knapperig brood uit de oven, tot een mals biefstukje. Ik maak het er allemaal eenvoudig en super smakelijk in klaar. Dat komt natuurlijk omdat gietijzer de warmte zo goed geleid en vasthoudt. Echt ideaal!

Conclusie

Een gietijzeren skillet is een waardevolle investering. Gietijzeren skillets zijn namelijk natuurlijk, duurzaam en je beleeft er veel kookplezier aan. Wanneer je een skillet goed onderhoudt, gaat hij jarenlang mee. Een skillet van hoge kwaliteit wordt soms zelfs van generatie tot generatie doorgegeven. Wil je investeren in een goede skillet? Let dan naast de kwaliteit, op de maat, het gewicht, het handvat, en of er een coating aanwezig is.

Als je een skillet van een gerenommeerd merk koopt, heb je gegarandeerde kwaliteit. Kies je een skillet van een onbekend merk, controleer dan de reviews. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet. Uit ons onderzoek kwam de Belluci Skillet als algemene beste keuze. Heb je een groter budget? Dan raden we de luxe Le Creuset Skillet Grill aan. Bekijk de rest van de koopgids voor de beste keuzes in alle andere categorieën.

Op zoek naar nog meer bak- en kookinspiratie? Bekijk ook de beste grillpannen, braadpannen, en sauteerpannen.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste skillet?

De beste algemene keuze is de Belluci Skillet. Ben je op zoek naar een speciaal model, zoals een mooi cadeau set? Of zoek je een skillet voor een klein budget? Bekijk dat de andere skillets in onze koopgids.

Hoe brand je een gietijzeren pan in?

Reinig de pan eerst goed.
Gebruik afwasmiddel enkel voor het eerste gebruik.
Droog de pan daarna goed af.
Wrijf de pan in met plantaardige olie.
Boen de plantaardige olie stevig in de pan.
Zet hem nu op het fornuis of in de oven. Laat hem zo heet worden dat hij
gaat roken.
Op deze manier hecht de olie aan het gietijzer.
Als laatste haal je de pan van het fornuis.
Deze laat he afkoelen, waarna je de achtergebleven olieresten verwijderd.
Herhaal dit proces 5 x voor de perfecte antiaanbaklaag.

Waarom een gietijzeren pan?

Gietijzer houdt de warmte goed vast en geleidt deze gelijkmatig over jouw gerecht. Hierdoor gaart je gerecht perfect gelijkmatig gaar, krijg je een nog malser resultaat en extra rijke smaak.

Waarom een Creuset Skillet kopen?

Creuset gietijzeren skillets zijn geliefd door chef-koks en enthousiaste hobbykoks over de hele wereld. De pannen van Creuset zijn al bijna een eeuw lang een klassieker in vele keukens. De pannen zijn van extreem hoge kwaliteit en gaan bij goed onderhoud levenslang mee. Met een gietijzeren skillet van Creuset maak je gevarieerde gerechten op een unieke en smaakvolle manier klaar.

Hoe krijg je een aangebrande gietijzeren skillet schoon?

Je maakt een aangebrande gietijzeren skillet eenvoudig schoon met zout. Strooi grof zout in de pan. Wrijf het zout met een doekje langs de aangebakken resten. Zo laten de etensresten in no-time los en is jouw pan weer brandschoon.