De 6 Beste Gietijzeren Braadpannen – Koopgids 2024

Gietijzeren braadpannen zijn al lang favoriet bij professionele chefs en fanatieke thuiskoks. En dat is niet zo gek, deze pannen zijn namelijk duurzaam en veelzijdig. Zo bereid je er veel verschillende gerechten mee. Van sappige stoofschotels en rijke soepen, tot gebakken aardappelen en knapperig brood. Het geheim van deze pannen zit hem in het natuurlijke materiaal. Een kwaliteitsijzer dat hitte goed vasthoudt en geleid. Zo kookt jouw gerecht perfect gelijkmatig gaar. De prijzen van gietijzeren pannen liggen ver uiteen. Daarom vraag je je waarschijnlijk af waar je op moet letten tijdens het kiezen van de perfecte pan. Wij zetten daarom de belangrijke punten en de beste pannen voor jou op een rij.

Beste gietijzeren braadpannen overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste onbewerkte keuze Check Prijs
Beste geëmailleerde keuze Check Prijs
Beste prijs-kwaliteit verhouding Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 6 beste gietijzeren braadpannen onderzocht

Beste Algemene Keuze

MOA Gietijzeren Braadpan

5.0

Met deze prachtige pan sudder jij het perfecte stukje vlees. Dankzij het gietijzeren materiaal warmt de pan langzaam op en houdt hij de warmte zeer lang vast. Hierdoor gaart jouw gerecht optimaal en krijg je een extra mals resultaat. Dankzij de ovale vorm is hij zeer geschikt voor langwerpige stukken vlees.

Voordelen:
  • Bereidt langwerpige stukken vlees dankzij de ovale vorm
  • Dankzij een slim design, verdeelt de deksel de condens gelijkmatig in de pan
  • Ergonomische handvatten maken de pan makkelijk om op te tillen
  • Grote inhoud van 4.7 liter
Nadelen:
  • Korrelige bodem vraagt handigheid om aankoeken te voorkomen
  • Ovale vorm kan onhandig zijn wanneer je met meerdere pannen tegelijk op het fornuis kookt
Check Laatste Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Le Creuset Signature Braadpan

5.0

Deze klassieke braadpan van Le Creuset is een echte kwaliteit pan. Deze luxe gietijzeren pan wordt op traditionele wijze gemaakt en gaat meerdere generaties mee. De braadpannen van Le Creuset verdelen de warmte gelijkmatig over je gerecht. Daardoor worden voedingsstoffen zeer goed behouden en wordt je vlees extra mals.

Voordelen:
  • Geëmailleerde afwerking – daardoor makkelijk schoon te maken
  • Roestvrijstalen knop is hittebestendig en mag in de oven
  • Extra grote en ergonomische handvatten maken de pan makkelijk op te tillen
  • Luxe design
Nadelen:
  • Prijs
  • Gewicht – weegt 6.7 kg
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Onbewerkte Keuze

Kicinn Braadpan

5.0

Deze onbewerkte gietijzeren braadpan Kicinn is de ideale pan om vlees mee te braden en stoven. Ook andere gerechten braad je hier zeer smaakvol in klaar. In deze grote gietijzeren braadpan kook je grote hoeveelheden. Zo kun je met de hele familie van een smakelijk diner genieten. Deze pan is van ruw gietijzer en daardoor 100% natuurlijk. Door hem zorgvuldig in te branden, geniet je nog een leven lang van heerlijke gezonde gerechten.

Voordelen:
  • Gemaakt van ruw gietijzer – 100% natuurlijk!
  • Zeer grote gietijzeren braadpan – kook lekker voor de hele familie
  • Bij goed gebruik vormt zich een natuurlijke antiaanbaklaag van olie
  • Ronde vorm past goed op het fornuis – maar natuurlijk ook in de oven
Nadelen:
  • Ruw gietijzer vraagt meer onderhoud
  • Niet vaatwasserbestendig
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Geëmailleerde Keuze

Belluci Gietijzeren Braadpan

5.0

Met deze luxe braadpan van Belluci maak jij de heerlijkste gerechten voor vrienden en familie. Of je nu een rijke stoofschotel wil serveren, of vers knapperig brood voor bij de borrel wil bakken. Met deze pan bereik je de meest smakelijke resultaten. Deze zwarte pan heeft een klassieke uitstraling en is oersterk. De pan is voorzien van een sterke emaille laag. Daardoor blijft hij onbeschadigd en is hij eenvoudig schoon te maken.

Voordelen:
  • Makkelijk in onderhoud dankzij de emaille laag.
  • Vrij van PFAS en PFOA – kook gezond zonder chemicaliën
  • Deze pan kan temperaturen tot 300 graden aan
  • Speciale puntjes in de deksel zorgen voor optimale condensvorming
Nadelen:
  • Wanneer je de pan de pan niet optilt, maar over het aanrecht schuift, kan je aanrecht beschadigen
  • Geen Cool Touch handgrepen
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Prijs-Kwaliteit Verhouding

Fontignac Main Libres Braadpan

4.5

Met deze prachtige braadpan van Fontignac bereid je gezonde gerechten met een volle smaak. De pan is zowel van binnen als van buiten geëmailleerd. Daardoor is hij eenvoudig in onderhoud. De deksel heeft een speciaal ‘fleur-de-lys’ patroon, waardoor de inhoud permanent bevochtigd wordt en je gerecht dus lekker sappig blijft. Dankzij het grote formaat is deze pan perfect om voor je gezin de lekkerste maaltijden op tafel te toveren.

Voordelen:
  • Speciaal ‘fleur-de-lys’ bevochtigingssysteem zorgt voor heerlijk malse gerechten
  • Geëmailleerd gietijzer is eenvoudig in onderhoud
  • Het deksel past rechtop in de handgreep
  • Maar liefst 2 jaar garantie
  • Deksel sluit goed af
  • Mag in de vaatwasser
Nadelen:
  • Dankzij de grootte is dit een van de zwaardere gietijzeren pannen – 6.1 kg
  • Langwerpige vorm is onhandig wanneer je met veel pannen tegelijk op je fornuis kookt
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Cast Iron Braadpan

4.5

Deze pan is perfect als je een hoogwaardige kwaliteit braadpan zoekt voor een budgetprijs. Deze pan van Cast Iron zorgt voor optimale warmtegeleiding. Daardoor gaart jouw gerecht perfect gelijkmatig en bruin. De pan is compact en daardoor ook iets lichter dan de andere grote gietijzeren braadpannen in onze koopgids. Hierdoor is hij zeer fijn in gebruik.

Voordelen:
  • Gezond koken dankzij de natuurlijke afwerking
  • Lichter dan de meeste andere gietijzeren pannen – 3.9 kg
  • Mag in de afwasmachine
  • 1 jaar fabrieksgarantie
Nadelen:
  • Geen emaille afwerking – daardoor vraagt de pan meer onderhoud
  • Er wordt geen gebruiksaanwijzing meegeleverd
Check Laatste Prijs op Bol.com

[wpdatatable id=66]

Waar moet je op letten met het kopen van een gietijzeren braadpan? 

Als je de beste braadpan voor jouw wensen zoekt, let dan op de volgende factoren:

  • Grootte: Braadpannen van gietijzer zijn er in verschillende maten. Zo zijn er kleine eenpersoons braadpannetjes. Maar ook zeer grote gietijzeren braadpannen waar je met gemak grote hoeveelheden in braadt. Bedenk daarom voor het uitzoeken van de perfecte pan waarvoor jij hem het meeste zult gebruiken.
  • Gewicht: Braadpannen van gietijzer wegen meer dan gewone pannen. Gietijzer is namelijk een zeer zwaar materiaal. Dit maakt de pannen duurzaam, en zorgt ervoor dat ze warmte zeer goed vasthouden en geleiden. Maar het maakt ze ook minder handzaam. Kies daarom niet zomaar voor de grootste pan, maar kies het formaat dat je echt nodig hebt. Zo vermijd je dat je een onnodig zware pan koopt.
  • Handvatten: Controleer of de handvatten van de pan makkelijk en comfortabel vast te houden zijn.  Let er daarnaast op dat de handvatten hittebestendig zijn. Zodat je de pan ook veilig van het fornuis tilt wanneer hij warm is.
  • Afwerking: Er zijn twee soorten gietijzeren pannen: pannen met een natuurlijke onbehandelde afwerking en pannen met een geëmailleerde coating. Beide pannen hebben voor- en nadelen. Onbewerkt gietijzer kan beter tegen hoge temperaturen en gaan langer mee. Maar geëmailleerde pannen zijn makkelijker schoon te maken en vragen minder onderhoud.
  • Onderhoud: Onbewerkt gietijzer vereist regelmatig onderhoud om ze in optimale conditie te houden. Zo moet je ze inbranden voor gebruik en regelmatig oliën om roesten te voorkomen.
  • Deksel: Let er op dat de braadpan die je koopt met deksel wordt geleverd. Dit is namelijk niet altijd het geval. En voor veel gerechten is het belangrijk dat je een braadpan met deksel hebt. De deksel zorgt namelijk voor een heerlijk mals resultaat. Daarnaast is het belangrijk dat een braadpan een deksel heeft die goed afsluit. Zo ontsnapt er geen vocht, en blijft jouw gerecht lekker sappig.

De voordelen van gietijzeren braadpannen

Gietijzeren pannen zijn een goede toevoeging aan elke keuken. Ze zijn namelijk een duurzame keuze om smaakvol en gezond te koken. Wij zetten alle voordelen voor je op een rij:

  • Duurzaam: Deze pannen zijn zeer duurzaam en gaan met goed onderhoud generaties lang mee.
  • Veelzijdig: Deze pannen kunnen op alle soorten fornuizen worden gebruikt en zijn ook geschikt voor in de oven of op de grill. Daarnaast kun je er veel verschillende gerechten smaakvol in klaarmaken. Zo maak je onder andere heerlijk mals vlees, vers gebraden vis, of een heerlijke vegetarische stoofpot.   
  • Hoge warmtecapaciteit: Gietijzer kan tot hoge temperaturen verhit worden. Het houdt de warmte lang vast en kan de warmte gelijkmatig verdelen. Hierdoor is het makkelijk om je voedsel gelijkmatig te bakken, braden of stoven.
  • Gezond: Gietijzer is een natuurlijk metaal. Het is vrij van chemicaliën en coatings, waardoor het een gezonde keuze is om in te koken. Ook kunnen ze, in tegenstelling tot sommige andere soorten pannen, extra ijzer aan je gerecht toevoegen. 

Mijn eigen ervaring

Wij hadden altijd veel moeite om onze stoofschotels echt lekker te krijgen. De ene keer werd hij te droog en de andere keer te vochtig. Toen mijn oom ons met kerst de perfecte stoofschotel voorschotelde, was ik dan ook heel nieuwsgierig naar zijn bereidingswijze. En zijn succes bleek niet van een magisch ingrediënt te komen, maar van de pan! Na kerst ben ik toen zelf ook naar een gietijzeren pan gaan kijken, en uiteindelijk waagde ik de gok. Het was wel wat werk om de pan goed in te branden, maar daarna was het gebruik heel eenvoudig. Bovendien was het resultaat vele malen smakelijker! Ik kookte mijn eerste stoofschotel die perfect gaar, sappig en vol van smaak was. Inmiddels gebruik ik de pan voor heel veel verschillende gerechten. Ik heb er zelfs brood in gebakken in de oven met als resultaat een superknapperige korst.

De pan is wel heel zwaar en daardoor wat onhandig te tillen. Maar gezien de resultaten gebruik ik hem toch zeker wekelijks en raad ik andere aan ook zo’n goede pan aan te schaffen.

Conclusie

Gietijzeren pannen zijn onmisbaar in jouw keuken als je graag duurzaam en veelzijdig kookt. Of je nu een sappige stoofpot wil maken of een brood wil bakken zonder broodbakmachine: deze pan kan het allemaal! Daarnaast bieden braadpannen van gietijzer talloze voordelen. Zoals het behouden van warmte, het gelijkmatig garen van het gerecht en de mogelijkheid om met verschillende warmtebronnen te koken. Bovendien wordt de natuurlijke antiaanbaklaag steeds beter naarmate je de pan meer gebruikt. Deze pannen zijn de investering echt waard. Ze zijn namelijk onverwoestbaar en gaan, bij goed gebruik, gemakkelijk je hele leven mee.

Op zoek naar een uitstekende allround keuze? Dan raden wij de MOA gietijzeren braadpan aan. 

Veelgestelde vragen 

Hoe brand je een gietijzeren pan in?

Eerst reinig je de pan goed (enkel voor het eerste gebruik mag je afwasmiddel gebruiken). Vervolgens droog je hem goed af. Dan wrijf je de pan in met plantaardige olie. Boen deze olie grondig in de pan. Daarna zet je hem op het fornuis. Je laat hem vervolgens zo heet worden dat hij begint te roken. Hierdoor hecht de dunne laag olie aan het gietijzer. Als laatste haal je de pan van het fornuis om af te koelen en verwijder je de achtergebleven olieresten. De perfecte antiaanbaklaag krijg je door dit proces minimaal 5 keer te herhalen.

Waar is een braadpan van gietijzer goed voor?

In deze braadpannen van gietijzer kun je vlees lang op middelhoge temperatuur gaar laten bakken. Het gietijzer houdt de warmte goed vast en geleidt de warmte gelijkmatig over het gerecht. Daardoor gaart jouw gerecht perfect gelijkmatig gaar, is het resultaat extra mals en krijgt het gerecht een rijke smaak.

Waarom een Creuset braadpan kopen?

De Creuset gietijzeren braadpan is een klassieker in de keuken van chef-koks en fanatieke hobbykoks. Creuset maakt al bijna een eeuw lang pannen die geliefd over de hele wereld. De pannen van Creuset zijn gemaakt voor stoofschotels, gebraden vlees, soep, ovenschotels en om brood in te bakken. Daardoor is dit de enige pan die je nodig hebt om de hele week de lekkerste gerechten op tafel te zetten.

Wat kun je bakken in een braadpan van gietijzer?

Braadpannen van gietijzer zijn perfect om vlees, gevogelte en wild te braden. Je kunt ze echter ook gebruiken voor groente en zelfs om in de oven brood te bakken!

Hoe krijg je een aangebrande braadpan van gietijzer schoon?

Om een aangebrande gietijzeren pan schoon te maken gebruik je geen zeep, maar zout. Je strooit wat grof zout in de pan en wrijft het met een doekje goed langs alle aangebakken resten. Zo laten alle etensrestjes gemakkelijk los.