De top 3 beste keukenopstellingen

Voor de meesten van ons is de keuken het hart van ons huis. We komen hier met onze dierbare samen en bereiden dagelijks het avondeten. Bij het ontwerpen van jouw ideale keuken is de indeling ervan een belangrijk aspect. De juiste keukenopstelling kan veel invloed hebben op de functionaliteit van de keuken maar ook het uiterlijk. Om jou beter op weg te helpen, delen we in deze blog de top 3 beste keukenopstellingen.

De open keukenopstelling

De meest bekende keukenopstelling is de open keuken. Hierbij worden de ruimtes van de eetkamer en keuken gecombineerd. Deze combinatie zorgt voor gezelligheid en een gevoel van ruimte. Het voornaamste voordeel aan zo’n keukenopstelling is dat de ruimte licht wordt. Door het verwijderen van muren, ontstaat er een gevoel van ruimte. Dit komt vooral goed van pas in kleinere huizen, waar elke vierkante meter telt.

Ook biedt een open keukenopstelling meer toegang tot interactie. Je kan tijdens het koken gemakkelijk kletsen met je familieleden of gasten die zich in de woonkamer bevinden. Dit creëert een gezellige sfeer.

Helaas zit er ook een nadeel verbonden aan deze keukenopstelling. Het gebrek aan muren zorgt ervoor dat er minder mogelijkheden zijn tot opbergruimte. Ook wordt de privacy tijdens het koken beperkt, maar dit is uiteraard een bewuste keuze. Bedenk dus goed of je toe bent aan een open, gezellige ruimte of juist een gesloten keuken. Laat je vooraf goed informeren, want alleen zo kies je de juiste keukenopstelling

De L-keukenopstelling

Een andere klassieker die nog altijd populair blijft, is de L-keukenopstelling. Deze opstelling is vooral populair door zijn veelzijdigheid. Het grootste voordeel is het efficiënte gebruik van de bruikbare ruimte. Door twee werkbladen tegenover elkaar te zetten, ontstaat er meer werk en opbergruimte. Als je veel in de keuken staat en uitgebreide maaltijden bereid, is dit een passende keukenopstelling.

Bovendien is deze keukenopstelling aan te passen aan verschillende situaties. Zo kies je bijvoorbeeld voor een eiland in het midden van de keuken met een gezellige bar. Hierdoor creëer je een gezellige plek om te ontbijten, of te kletsen met degene die aan het koken is. Een ander voordeel is dat de keuken in verschillende ‘’zones’’ te verdelen is. Zo scheid je bijvoorbeeld het kookgedeelte van het voorbereidingsgebied. Hierdoor wordt koken nog makkelijker. Zo gaat de ene persoon met de staafmixer aan de slag en legt de ander de boodschappen in de koelkast.

Bij de L-keukenopstelling is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte. In kleine keukens is het vrij moeilijk om deze opstelling toe te passen. Het vereist namelijk veel vloeroppervlakte. Ook is er voldoende loopruimte nodig tussen de werkbladen om drukte en frustratie te voorkomen. Heb je onvoldoende loopruimte? Dan zijn keukenapparaten die het gemakkelijker voor je maken zoals een foodprocessor ook een oplossing!

De U-keukenopstelling

Deze keuken heeft de vorm van de letter U. Je hebt met deze keukenopstelling namelijk werkbladen aan drie zijden van de keuken. Dit geeft je voldoende ruimte om te snijden, mengen en bereiden. Bovendien biedt de U-keukenopstelling veel opbergruimte. In zo’n keuken zijn er namelijk laden en kasten aan drie zijden. Zo houd jij compleet overzicht over het servies en keukengerei. Hierbij kan je ook overwegen om ingebouwde apparatuur toe te voegen. Denk aan een koelkast of een dubbele oven. Deze indeling biedt de meeste ruimte en is dan ook de grootste keukenopenstelling. Als je de keukens liever van dichtbij ziet en advies ontvangt, is het altijd goed om een keukenzaak te raadplegen.

Zoals je aan de top 3 keukenopstellingen ziet, heeft elke opstelling zijn voor- en nadelen. Bedenk dus goed welke behoeften je graag wil terug laten komen in jouw keuken. Je keuken moet tenslotte een plek van comfort en gezelligheid zijn. Denk goed na over je keuze zodat jouw droomkeuken tot werkelijkheid kan worden gebracht! Mocht je er écht niet uitkomen, kan een koopgids je helpen te inspireren tot een goede keuze. Veel succes!